Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

HIV pozitivní Charlie Sheen je jen jedním z mnoha. Počty rostou i kvůli běžencům

Autor: sou, všm, ČTK - 
28. listopadu 2015
12:50

Herec Charlie Sheen nedávno veřejně přiznal, že má HIV. Bohužel je ale pouze jeden z mnoha. Počet nakažených byl například v Evropě za loňský rok rekordní. I v Česku se jejich počet v posledních pěti letech zvýšil o 27 %. Situaci nepomáhají ani nezodpovědní pacienti, kteří nemoc úmyslně šíří dál. Jako například muž ze Zlínska, kterému za to hrozí 12 let vězení. Jisté riziko představuje i uprchlická krize.

V loňském roce diagnostikovali lékaři v Evropě u více než 140 000 lidí nákazu virem HIV. To představuje podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) dosavadní rekord. I v Česku nemocných přibývá. 

Vliv na to má také nezodpovědné jednání některých pacientů. Příkladem může být nedávný případ ze Zlínska, kde HIV pozitivní muž úmyslně šířil nemoc dál. U dvou z partnerů, se kterými měl nechráněný pohlavní styk, se nejen diagnóza potvrdila, ale navíc je podezření, že už propukla nemoc AIDS. Za úmyslné šíření nemoci muži hrozí až 12 let za mřížemi.



Čtyři roky se dařilo svou diagnózu skrývat i hollywoodskému bouřlivákovi Charliemu Sheenovi. Účastníkům svých bujarých večírků platil horentní sumy za mlčení a nejen za něj. Pornoherečkám prý platil v přepočtu až 600 tisíc korun za jednu noc. Herec všechny ujistil, že je prý nemožné, aby svou nemoc přenesl na někoho, s kým měl pohlavní styk. Přiznal ovšem, že od doby, kdy byl diagnostikován, měl nechráněný sex, nicméně že všechny zúčastněné osoby byly v té době pod dohledem jeho lékaře.

Obavu z HIV zvyšuje i uprchlické krize

WHO evropské země vyzvala, aby dbaly na prevenci šíření viru HIV také v souvislosti s příchodem statisíců migrantů do Evropy. Ačkoli je prý počet migrantů nakažených virem HIV rok od roku nižší, nelze toto riziko zcela zanedbat. „WHO vyzývá všechny země v Evropě, aby daly migrantům a uprchlíkům k dispozici testy na HIV a umožnily jim přístup k prevenčním programům i léčbě, a to nezávisle na právním statusu, který v dané zemi požívají,“ stojí ve zprávě WHO.

„Určitou obavu z viru HIV přináší i současná uprchlická krize. V tomto směru chci občany ujistit, že u osob v azylových zařízeních probíhá testování,“ potvrdil i český ministr zdravotnictví Němeček (ČSSD). Do budoucna bude prý testování samozřejmě i nadále pokračovat. 

Podcenění rizika

Pacientům s touto diagnózou jsou k dispozici stále modernější a účinnější léky. To ovšem zároveň zvyšuje náklady na jejich léčbu. Přestože se v posledních pěti letech počet nemocných zvýšil o zhruba 27 %, náklady pojišťoven vzrostly o 70 %.

„Průměrné náklady na péči o jednoho klienta s HIV přesáhly loni u Všeobecné zdravotní pojišťovny 186 tisíc korun. Ještě v roce 2010 to přitom nebylo ani 140 tisíc,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

V České republice bylo na konci října celkem 2 567 HIV pozitivních osob a z toho 450 osob, které již onemocněly AIDS. Jde o poměrně výrazný nárůst. Například před šesti lety bylo v ČR HIV pozitivních osob o tisíc méně.

„Prevence HIV/AIDS byla v posledních letech podceňována, proto ministerstvo zdravotnictví pracuje na nápravě této situace a věnuje prevenci maximální pozornost,“ uvedl Němeček (ČSSD).