Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Daniela (24) z Mariánských Lázní: Amputace končetiny kvůli nádoru na kosti. Tančím i bez nohy!

Autor: ns - 
1. října 2015
18:30

Dvakrát překonala rakovinu, kvůli které přišla o nohu. Přesto nezatrpkla a tvrdí: „Jsem šťastná a miluju svůj život!“ Daniela Pecinová (24) z Mariánských Lázní se s handicapem dokázala srovnat se ctí. A víte, čemu se dnes věnuje nejraději? Tanci u tyče!

Všechno začalo obyčejným flekem na bérci. Bylo jí šestnáct, bavil ji sport, měla spoustu kamarádů a přítele. Pak se přidaly bolesti kolena, otoky. „Po půl roce se mi už noha nevešla do kalhot,“ vzpomíná.

O pár měsíců později, po řadě vyšetření, jí lékaři řekli diagnózu – chondrosarkom, agresivní typ zhoubného nádoru na kosti. Rozhodla se pro alternativní léčbu. „Byla jsem rozhodnutá, že chemoterapii nechci, že do nemocnice nepůjdu.“

Jenže nádor metastázoval a Daniele praskla plíce. Lékaři jí amputovali nakonec celou pravou dolní končetinu. Šance na přežití? Padesát na padesát. A Daniela změnila názor.

Po třetí fázi chemoterapie se dozvěděla, že nad nemocí zvítězila. Učila se žít bez nohy, chodit s protézou. Jenže – rakovina udeřila podruhé! „Druhá léčba byla silnější. Během ní jsem si spoustu věcí uvědomila a konečně dospěla.“

A jak žije dnes? Vrátila se ke sportu. Házenou už sice hrát nemůže, ale propadla jinému sportu – pole dance, tedy tanci u tyče. S přáteli založila i iniciativu Sto-nožka, jež handicapované sdružuje.

„Je úžasné vidět, jak lidi můj tanec nabíjí,“ říká s úsměvem dívka, která se i přes svůj handicap naučila být samostatná. Ostatně vždyť už za měsíc se stěhuje od rodičů!