Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Mladý Čech založil firmu na 3D pera. Cizí lidé mu poslali miliony

  • Autor: všm - 
    20. 9. 2015
    05:15

    Je mu teprve 24 let, před nedávnem dokončil studium na ČVUT. Cizí lidé přesto neznámému mladíkovi Davidu Paškevičovi po internetu poslali téměř 3,4 milionu korun. Proč? Založil totiž firmu na výrobu kreativních 3D per. Aby ale produkt mohl dál vyvíjet, potřeboval peníze. Hodně peněz. Místo do banky se svou vizí zamířil na crowdfundingovou platformu Kickstarter. A povedlo se. Našel zde fanoušky, kteří mu štědře přispěli. Nejde ale rozhodně o jediný český projekt, který v zahraničí uspěl ve „veřejné sbírce“.

  • 1.Magické pero za 3,4 milionu

     
    3D pero prý vytvoří, na co si vzpomenete 3D pero prý vytvoří, na co si vzpomenete | Facebook.com - 3Dsimo

     

    David Paškevič zaujal lidi po celém světě na Kickstarteru vývojem 3D pera v rámci své firmy 3DSimo. Na trhu již existují podobné produkty, tento se prý ale liší tím, že umí pracovat s větším množstvím materiálů. Jak to funguje? Laicky řečeno – uživatel s ním může malovat třeba do vzduchu a pero daný obrazec skutečně vytvoří v 3D podobě.  

     

    „S celým projektem jsem začal již na konci roku 2012, kdy se vytvářely první prototypy 3DSima, které se aktuálně prodávají a rozváží po celém světě. Sériová výroba prvního výrobku začala v únoru 2014 a touto dobou jsme začali také na vývoji 3DSimo mini,“ popsal pro Blesk.cz mladý podnikatel. Právě na vývoj 3DSimo mini uspořádal na Kickstarteru veřejnou sbírku.  

     

    Tento způsob financování si údajně vybral proto, že na sériovou výrobu je potřeba velkého kapitálu. Lze ho získat od banky nebo formou předobjednávek, to se Paškevičovi ovšem nezdálo zcela ideální. Ani Kickstarter ale nepředstavuje zase tak jednoduchý způsob, jak přijít k penězům. „Není tam pro Čecha snadné se dostat. Musíte mít zahraniční bankovní účet a také firmu. Samotnou kampaň jsme museli připravovat 6 měsíců,“ uvedl Paškevič. 

     

    Kampaň zatím stále běží, spuštěna byla od 28. 8. a poběží do 12. 10. Za necelý měsíc se vybralo 141 150 dolarů od 1238 lidí, tedy zhruba 3 387 600 korun. „Považujeme to za velký úspěch, doufáme, že se dostaneme ještě dál. Nicméně už teď víme, že se projekt realizuje,“ dodal jeho autor pro Blesk.cz. 

    3D pero prý dokáže vyrobit leccos 3D pero prý dokáže vyrobit leccos | Kickstarter.com/3Dsimo

    „Nejdůležitější je skvělý nápad. Nemusíte mít hned ambici změnit svět, stačí přijít s vychytávkou, která lidi pobaví nebo jim nabídne originální řešení,“ popsal Pavel Eichler z české obdoby Kickstarteru HitHit, jak zaujmout na podobných platformách.  

  • 2.Čeští králové Kickstarteru

     

    RPG zaujalo obrovské davy fanoušků RPG zaujalo obrovské davy fanoušků | kingdomcome.cz

    V úspěchu na Kickstarteru ovšem zatím žádný český projekt nemůže konkurovat tomu od Warhorse Studios. Firma v minulém roce uspořádala crowdfundingovou sbírku na počítačovou hru – historické RPG Kingdom Come: Deliverance.

     

    Původně si stanovila cíl 300 tisíc liber, to byla hranice pro pokračující finanční podporu investora. Částku získali tvůrci hned během pár dní od spuštění kampaně. Na jejím konci pak vybrali neuvěřitelných 1 106 371 liber, tedy zhruba 36,7 milionu korun.

     

    Hra je momentálně ve vývoji, podle webu studia by měla vyjít koncem roku 2015. Není pochyb, že od ní budou mít fanoušci veliká očekávání. Vždyť si ji do velké míry zaplatili.

     

    Pro Čechy je ale podle Eichlera z HitHitu stejně do jisté míry výhodné zkoušet tuzemské crowdfundingové platformy. „Češi jsou docela konzervativní a většina z nich preferuje, aby na ně internetové stránky mluvily česky. Pro Čechy není také jednoduché se na Kickstarter dostat, kvůli americkým zákonům musíte mít spojku v USA, která vám projekt zaregistruje na sebe.“ Přiznává ovšem, že nevýhodou je samozřejmě velikost trhu. Když máte kampaň na Kickstarteru, oslovíte mnohonásobně víc lidí.

     

  • 3.Počítačové hry se těší oblibě

     

    Temná počítačová hra má vyjít v roce 2017 Temná počítačová hra má vyjít v roce 2017 | Kickstarter.com - Dungeons of Aledorn

     

    Na podobných platformách se obecně počítačové hry těší popularitě. Není to tak překvapivé – chodí na ně řada mladých uživatelů, kteří mají k tomuto typu zábavy blízko. Díky tomu dopadl úspěšně i letošní projekt českého Teamu 21. Tvůrci žádali 60 tisíc dolarů, zhruba 1,5 milionu korun. Sbírka se vydařila – firma vybrala 61 072 dolarů. 

     

    Šlo o hru Dungeons of Aledorn, RPG, které se prý odehrává ve světě sužovaném válkou, kdy dezertéři a zbabělci drancují zemi a parazitují na slabých. Dárci přitom mohou titul očekávat až někdy v průběhu roku 2017.

     

  • 4.Fanoušci kyberpunku

     

     

    Fanoušci kyberpunku Fanoušci kyberpunku | Kickstarter.com - Dex

     

    I třetím nejúspěšnějším projektem z Česka na Kickstarteru je počítačová hra. Tentokrát jde o Dex, což by mělo být „kyberpunkové nezávislé“ RPG. Jedná se o projekt studia Dreadlocks. Tvůrci v roce 2013 šli na Kickstarter s vizí, že by potřebovali získat alespoň 14 tisíc liber, něco kolem půl milionu korun. Necelé dva tisíce fanoušků jim ale nakonec poslaly dvojnásobek. Hra tak mohla opravdu v roce 2015 vyjít.  

     

    „Nakonec jsme se stali první českou firmou, která na Kickstarteru uspěla, a vybudovali jsme opravdu úžasnou uživatelskou základnu, která nám do dnešního dne pomáhá hru vylepšovat a testovat. Hra mimo jiné úspěšně vyšla v květnu tohoto roku a na konci záři připravujeme speciální update,“ popsal pro Blesk.cz Michal Červenka, šéf Dreadlocks. Od začátku prý Kickstarter nebrali jen jako čistý crowdfounding, ale hlavně jako marketingový nástroj, jak rychle a efektivně vybudovat základ komunity pro hru. 

     

    Vše ale není na Kickstarteru podle něj jen růžové. „Může se lehce stát, že část vybraných peněz nedorazí, protože se strhávají z účtů dárců až na konci kampaně a část lidí už nemusí v té době mít na účtě peníze. Další stržení peněz představují daně a poplatky,“ dodal Červenka.

  • 5.Kamera, které nic neunikne

     
    Kamera, která vidí vše kolem sebe Kamera, která vidí vše kolem sebe | Kickstarter.com - Sphericam

     

    Není nikterak výjimečné, že projekty na Kickstarteru iniciují cizinci, kteří se rozhodli usadit v Praze. Díky jazykové vybavenosti se jim přece jen lépe na webu komunikuje. Takovým případem byl i projekt Sphericam 1 — 360° Video Camera. Jak název napovídá – šlo o kameru, která je ve stejnou chvíli schopná snímat vše okolo sebe. 

     

    Cíl autora Jeffrey Martina, který se přestěhoval do Prahy z USA, byl poměrně skromný – získat 10 tisíc dolarů. Lidé mu ale poslali třikrát tolik a on tak vybral víc jak 800 tisíc korun. V současné době vyvíjí další vylepšenou kameru. 

     

    Ukázka, jak záznam vypadá:

     

     

  • 6.Sci-fi realitou

     

    Sci-fi sen se stává realitou Sci-fi sen se stává realitou | Kickstarter.com - SKY CITY HAYA

     

    Kickstarter si získal také projekt Sky City Haya. Jde o sci-fi seriál, který by rád natočil Adad Warda a jeho tým. Američan studoval film a španělštinu na univerzitě v San Francisku, v roce 2008 se ale rozhodl přestěhovat do Prahy. Zde spolu s přáteli z Evropy a Blízkého východu točí a produkuje různá videa. Jeho snem je ovšem právě zmíněný seriál. Na Kickstarteru tak požádal o podporu – chtěl 11 000 dolarů (zhruba 260 tisíc korun). Získal od uživatelů dokonce o tři tisíce dolarů víc.

     

    „Všem vám moc děkuji! Nikdy bychom to neodkázali bez vaší fantastické snahy a zápalu. Je to skvělý pocit dostat se tam, kde jsme. Teď si dáme pár dnů oddech a doženeme spánek a pak se vrhneme na projekt,“ okomentoval svůj úspěch. 

djaba ( 20. září 2015 22:20 )

A já jsem v 3D se zkusil probudit a jít do rachoty do kolbenky .V 3D ni šéf řekl , dnes mákni , nebo to máš v kloudu , pardon v klidu za pár .

Zobrazit celou diskusi