Hygienici varují: Pozor na špagety carbonara, hrozí salmonelóza

Pozor na tepelnou úpravu vajec ve špagetách carbonara, varují hygienici.
Pozor na tepelnou úpravu vajec ve špagetách carbonara, varují hygienici.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, David Klempíř - 
5. srpna 2015
18:27

Špagety carbonara, do nichž se přidává syrové vejce, by si lidé neměli objednávat donáškou či si je dávat na místech, kde je delší doba výdeje. Hrozí u nich přemnožení bakterií Salmonella, pokud by byly ve vejci přítomné, varuje pražská hygienická stanice. Toto jídlo je vhodné pouze k okamžité spotřebě.

„V recepturách je uvedeno, že scezené, nikoliv okapané špagety, se ihned po dovaření důkladně promíchají se syrovým vejcem a parmazánem. Tím dojde sice ke krátkému, nikoliv však dostatečnému vystavení syrového vejce teplotám, které by zničily salmonelu,“ upozornili hygienici, podle kterých se jedná o podobnou situaci jako u tatarského bifteku.

Salmonelóza v Plzni pocházela z vajec

Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny. Byly totiž ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Potvrdily to výsledky dalších rozborů hygieniků. Bakterie v jiných ingrediencích pokrmu ve vývařovně ani u jejích zaměstnanců, kteří jídlo připravili, už neobjevili.

Vejce se salmonelou na skořápkách pocházejí podle veterinářů z české farmy společnosti Vejce CZ, z chovu v Ústeckém kraji, který má pozastavenou distribuci. Výsledky vyšetření vzorků z farmy budou tento týden, řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Syrová vejce... a co tatarák?

Dříve bylo v zákoně o ochraně veřejného zdraví určeno, že se ve školních jídelnách, v nemocnicích, u vojáků nebo ve vězení nesměly syrová vejce ani maso používat. „Po harmonizaci potravinového práva s nařízeními EU není takto jednoznačně uvedená povinnost stanovena zákonem,“ upozorňují hygienici. Přesto má podle nich každý provozovatel povinnost eliminovat rizika a snažit se zabránit onemocnění.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi