Hygienici varují: Pozor na špagety carbonara, hrozí salmonelóza

Špagety carbonara, do nichž se přidává syrové vejce, by si lidé neměli objednávat donáškou či si je dávat na místech, kde je delší doba výdeje. Hrozí u nich přemnožení bakterií Salmonella, pokud by byly ve vejci přítomné, varuje pražská hygienická stanice. Toto jídlo je vhodné pouze k okamžité spotřebě.
„V recepturách je uvedeno, že scezené, nikoliv okapané špagety, se ihned po dovaření důkladně promíchají se syrovým vejcem a parmazánem. Tím dojde sice ke krátkému, nikoliv však dostatečnému vystavení syrového vejce teplotám, které by zničily salmonelu,“ upozornili hygienici, podle kterých se jedná o podobnou situaci jako u tatarského bifteku.
Salmonelóza v Plzni pocházela z vajec
Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny. Byly totiž ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Potvrdily to výsledky dalších rozborů hygieniků. Bakterie v jiných ingrediencích pokrmu ve vývařovně ani u jejích zaměstnanců, kteří jídlo připravili, už neobjevili.
Vejce se salmonelou na skořápkách pocházejí podle veterinářů z české farmy společnosti Vejce CZ, z chovu v Ústeckém kraji, který má pozastavenou distribuci. Výsledky vyšetření vzorků z farmy budou tento týden, řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.
Syrová vejce... a co tatarák?
Dříve bylo v zákoně o ochraně veřejného zdraví určeno, že se ve školních jídelnách, v nemocnicích, u vojáků nebo ve vězení nesměly syrová vejce ani maso používat. „Po harmonizaci potravinového práva s nařízeními EU není takto jednoznačně uvedená povinnost stanovena zákonem,“ upozorňují hygienici. Přesto má podle nich každý provozovatel povinnost eliminovat rizika a snažit se zabránit onemocnění.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.