„Hlavním cílem stáže českých kolegů je získání praktických zkušeností z činnosti romských specialistů na Slovensku,“ uvedla mluvčí slovenského policejního prezidia Marianna Paulíková.

Stáže jsou součástí českého projektu zaměřeného na zavádění policejních specialistů pro práci s minoritní skupinou Romů v sociálně vyloučených lokalitách. V rámci projektu se očekává vyškolení několika desítek policistů základních útvarů na výkon služby v romských komunitách. Náklady na projekt jsou hrazeny z norských fondů.

S návrhem na nasazení policejních specialistů do ghett v Česku přišlo české ministerstvo vnitra již předloni. Podle dřívější analýzy bylo v ČR kolem 300 chudinských domů a čtvrtí. Žilo v nich na 80 000 lidí, a to hlavně Romů.

Slovenská policie vycvičila vlastní specialisty na práci s romskou menšinou už v minulosti. Kurzy byly zaměřeny například na specifika romské komunity nebo na taktiku služebních zákroků. Navzdory tomu slovenská policie čas od času čelí kritice za údajně příliš razantní zákroky vůči Romům například při policejních raziích v romských osadách.

Na pětimilionovém Slovensku se při posledním sčítání lidu přihlásilo k romské menšině téměř 106 000 obyvatel. Podle studie z roku 2013, na které se podílely slovenské i zahraniční instituce, v zemi pod Tatrami ve skutečnosti ale žije více než 400 000 Romů. Většina z nich bydlí v asi 800 osadách zejména na středním a východním Slovensku.