Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zvonící budík může být zdraví nebezpečný! Studenti potřebují spát víc než malé děti

(ilustrační foto) Zvonící budík může být zdraví nebezpečný
(ilustrační foto) Zvonící budík může být zdraví nebezpečný  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, zrk - 
29. března 2015
09:45

Každý ví, že se ráno musí vstát. Ale je to zdravé? profesorka Merrow z univerzity v Mnichově tvrdí, že nám zvonící budík může vážně uškodit. Rozdíl mezi vnitřními hodinami v každém z nás a neúprosným budíkem vede k negativnímu ovlivnění organismu.

Největší obětí fenoménu, který se podle únavy spojené s cestováním přes několik časových pásem popisuje jako sociální jet-lag (pásmová nemoc)“, jsou přitom studenti, říká Merrow. Adolescenti a mladí lidé totiž podle ní potřebují spát déle než malé děti či starší dospělí. A často jsou také tím, čemu se říká večerní chronotyp sovy“, ve srovnání s ranními skřivany“, kterým časné vstávání nevadí.

Ze studií to zná skoro každý – chodí se spát pozdě a také se, pokud to jde, pozdě vstává. Někdo si může myslet, že to tak je kvůli bujarému nočnímu životu. Ale ono je to naopak – studenti chodí na mejdany, protože tak mají nastavené své vnitřní hodiny,“ míní profesorka.

Ale protože pak ráno musí stejně vstát a vyrazit do školy, používají studenti budík pravidelněji než ostatní část populace. Merrow poukazuje na loňskou studii, kterou spolu s její univerzitou prováděli vysokoškoláci z nizozemského Groningenu.

Na vzorku 741 jedenácti až osmnáctiletých studentů nizozemských škol si ověřili, že studenti-sovy skutečně mají u zkoušek nejhorší výsledky v ranních a dopoledních hodinách. Jejich výkon ale v průběhu dne stoupá a s kolegy-skřivany, kteří se naopak postupně zhoršují, se vyrovnají krátce po poledni.

Přesto zkoušky začínají obvykle časně ráno. Je to velmi nefér,“ míní německá profesorka. Jedna z nizozemských škol, které se projektu účastnily, už podle ní souhlasila s tím, že začátek vyučování posune o hodinu později.

Podle Merrow, která tento týden vystoupila v Evropském parlamentu na veřejném slyšení o důsledcích existence letního času, toto každoroční posunování ručiček hodin sociální jet-lag jen dále prohlubuje. Lidem s večerním chronotypem trvá vyrovnání se se změnou údajně až čtyři týdny.

„Sovy“ mohou být posunuté až o 12 hodin!

Když lidé většinou pracovali venku za přirozeného světla a chodili spát se slepicemi“, protože prostě padla tma, nebyly rozdíly mezi sovami a skřivany obvykle větší než tři hodiny. Pro vnitřní biologické hodiny, optimalizující lidský metabolismus, práci kardiovaskulárního systému i potřebu odpočinku, jsou světlo a tma základním ukazatelem. Nyní mohou rozdíly mezi chronotypy v extrémních případech v důsledku zvyku pracovat při umělém osvětlení dosahovat až 12 hodin, upozornila Merrow.

Velmi komplikované je ale změřit dopad rozdílu mezi vnitřními hodinami jednotlivce a společenským očekáváním například na ekonomiku. Odhady většinou pracují s projekcemi nákladů na zdravotní péči, s výkonnostním deficitem,“ uvádí profesorka. Letní čas přitom podle ní po sedm měsíců v roce celý problém ještě o hodinu prohlubuje.

Důkazy ale spojují chronický sociální jet-lag s civilizačními chorobami, které nyní trápí západní svět, včetně například obezity, varuje Merrow. V Evropské unii by to mohlo znamenat nárůst nákladů a úbytek výkonnosti týkající se každoročně asi procenta hrubého domácího produktu, tedy 131 miliard eur (asi 3,6 bilionu korun) napříč EU.

alenam ( 29. března 2015 11:22 )

Ani vojna ze sovy skřivana neudělá víš o tom prd, troubo.

alenam ( 29. března 2015 11:20 )

O škodlivosti "kejklování " s přirozeným časem se ví už dlouho ale nezbavíme se ho dřív než někdo definitivně nezlikviduje EU.

eseteset ( 29. března 2015 10:35 )

Vlastní zkušenost, aneb podle sebe soudím tebe? ;-)

eseteset ( 29. března 2015 10:34 )

Konečně na to někdo přišel. Pevně doufám, že tomu nesmyslu zvanému letní čas, kterým nás každoročně omezují, a který navíc nemá žádné opodstatnění ani přínos, udělají konec ještě letos. Vůbec nechápu, proč na tom tolik lpí, že by tlak farmaceutická lobby, která pak vydělá na lécích? (A mimochodem na lécích i pro ty, kteří si z přechodu na letní čas tropí posměšky a tvrdí, že "mně nic není". Je prokázáno, že je, jen si prostě někteří odmítají přiznat signály vlastního těla.)

erikcom ( 29. března 2015 10:14 )

potřebujou jedno jit na vojnu aspon na 3roky

Zobrazit celou diskusi