Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Symbol MDŽ: Za totality se u nás karafiáty pěstovaly, dnes se dováží!

Autor: Bohumil Křeček, zrk - 
8. března 2015
07:20

MDŽ a karafiáty k sobě patřily stejně jako První máj a průvod na Letné. S revolucí jsme se manifestací zbavili, v nemilost ale upadly i karafiáty. Teď opět přicházejí do módy.

„V devadesátých letech karafiát na oblibě hodně ztratil, ale nyní je už několik roků po sobě zájem o něj stále vyšší a patří k celoročně nejprodávanějším druhům,“ říká Radim Hanzlík z květinového velkoobchodu Storge. Oblibě v neposlední řadě pomáhá i cena – zatímco jednu růži málokde pořídíte pod 50 korun, karafiát se dá koupit i za 15 korun.

Proč byl vlastně rudý karafiát spjatý s MDŽ? Jsou pro to minimálně dva důvody – byl symbolem socialismu a dělnického hnutí, přičemž červená barva měla vyjadřovat prolitou krev dělníků. Tím druhým je fakt, že čeští zahradníci je uměli velmi dobře pěstovat, ve sklenících jich vykvétaly statisíce.

A dnes? Najít v Česku velkopěstitele řezaných květin – a karafiátů zvlášť – je jako hledat vodu na poušti. Ve Svazu květinářů a floristů nevědí ani o jednom.

A tak k nám karafiáty proudí z ciziny, především pak z Kolumbie, která je největším producentem těchto květin na světě. Někteří čeští obchodníci je z této jihoamerické země vozí přímo k nám, další si pro čerstvé dodávky jezdí na vyhlášený trh do Holandska.

Kvalitní karafiát ve váze vydrží až tři týdny – tedy pokud ho neumístíte na přímé slunce a budete mu měnit vodu. Máte-li možnost volit mezi několika místnostmi, kam jej umístit, zvolte tu nejchladnější.

Karafiáty lidé kupovali k MDŽ před třiceti lety a kupují je i nyní Karafiáty lidé kupovali k MDŽ před třiceti lety a kupují je i nyní | archiv Blesku

Cesta dlouhá i 10 000 km

Do Česka se vozí karafiáty nejvíce z bezmála deset tisíc kilometrů vzdálené Kolumbie, kde se pěstují na plantážích majících vždy několik stovek hektarů. Aby vyrostl jen jeden květ, musí zahradníci jednou týdně vzít každý stvol do ruky a postranní výhonky vyštípat – tak jako u rajčat. K docílení rovných stonků se používají natažené sítě, skrz které stonky prorůstají. Mimochodem, rostlina karafiátu je v podstatě velký trs vysoký až 1,5 metru.

Po zhruba pěti měsících se karafiáty, když jsou květy zhruba ze 30–40 % rozevřeny, v dopoledních hodinách sklízí a rozdělují podle kvality – od extra třídy po třetí i nižší kategorii, což se pak odráží na jejich ceně. „Poté jsou rostliny převáženy do skladů, kde se balí v ochranné atmosféře. Postupně jsou zchlazovány a ošetřeny prostředky ke zpomalení transpirace, tedy odvodnění,“ popisuje Radim Hanzlík z firmy Storge.

Po zchlazení jsou rostliny uloženy do papírových krabic, které jsou při teplotě 5 stupňů Celsia naloženy do chladicích boxů. V nich putují buď na letiště, nebo se nakládají na lodě, odkud putují nejčastěji na centrální holandskou burzu a odtud dále do celého světa k zákazníkům. „Na pulty květinářství se tak karafiáty – ale obecně to platí pro většinu květin – dostávají za 5–7 dnů,“ vysvětluje Radim Hanzlík.

Český unikát: Klatovský karafiát

S pěstováním karafiátů v pošumavském městě začal baron Josef Volšanský, když si v roce 1813 dovezl z Francie semínka drobnokvěté květiny, z nichž díky trpělivosti společně s dalšími obyvateli postupně vyšlechtil plnokvětý klatovský karafiát, který je mrazuvzdorný, a tak se nemusí pěstovat ve sklenících. Za více než 200 let bylo vypěstováno přes sto druhů – jednobarevných, čárkovaných i pruhovaných, nesou mimo jiné jméno Labuť, Růženka, Kněžna Libuše, Ema Destinnová, František Křižík, Alois Jirásek, Jitřenka…

Na českém trhu jsou nejoblíbenější žíhané karafiáty, zvláště pak bílo-fialová nebo bílo-červená. Obchodník Radim Hanzlík ale prozrazuje: „Na MDŽ ovšem vítězí červená barva a o Velikonocích nebo Vánocích stoupá zájem o květy v bílé barvě.“

Stopka karafiátu je pevná, neohýbá se, okraje květního plátku nejsou zahnědlé. „Nenechejte se zmást otevřeností či neotevřeností květu. Někteří pěstitelé dodávají karafiáty rozvitější, někteří méně, na samotnou kvalitu to ale nemá vliv,“ upozorňuje Radim Hanzlík z firmy Storge.

Víte, že... Poprvé se MDŽ slavil 28. února 1909, kdy ho vyhlásila Americká socialistická strana. Datum 8. března se pevně stanovilo až po první sv. válce.

kacota ( 8. března 2015 20:38 )

Ty asi disponuješ nejakými "křišťálovými koulemi" tomiku, že do toho tak vidíš

venxa ( 8. března 2015 17:10 )

Proc tolik nadavani na komunisty? Ja jsem osobne rad ze v Ceskoslovensku byl komunismus. Kdyby nebylo komunistu tak bych s manzelkou v roce 1968 neutekl do Kanady a nemeli se od te doby velice dobre.

ivoadler ( 8. března 2015 15:50 )

Protože Bůh je spravedlivý.

ivoadler ( 8. března 2015 15:47 )

Je to zřejmě nějaký zneuznaný novinář, který neuspěl za totáče ani dneska.

ivoadler ( 8. března 2015 15:45 )

Nevím, jak ses dostal/a k línému a nepoctivému člověku. Nikde o něm není zmínka. Naši zemědělci vyklidili pozice díky rozbíjení státních statků a družstev. Dnes je většina zemědělců závislá na jednom - 2 výrobcích, což je činí značně závislými na výkyvech trhu a počasí. Proto pokračuje vylidňování vesnic překotným způsobem. A to i přes dotace, které vesnice dostává od státu i EU. Ovšem vykládej to antikomunistickému blbci.

Zobrazit celou diskusi