Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unikátní obecní betlém: V Jickovicích si každý vyrobil vlastní figurku!

Autor: Vlaďka Hradská, lmk - 
21. prosince 2014
21:44

Takový betlém jako v Jickovicích nikdo nemá. Všichni obyvatelé obce včetně chalupářů v něm mají svoji figurku se jménem nebo přezdívkou. Postavili ho na návsi, kde bude celý rok.

První postavičky z keramické hlíny vznikly už v létě v roce 2012. S nápadem přišla vnučka malíře Karla Stehlíka, chalupářka a keramička Kateřina Kvačková. Ta pak společné dílo vypálila v peci. „Lidé byli nadšeni. Malé děti dělaly ovečky nebo hvězdičky. Každý si nakonec vyrobil figurku, která ho nějak připomíná. I chlapi, kteří tvrdili, že to nezvládnou,“ řekla Milada Schweigerová.

Když se přidali i občané z nedaleké osady Varta, vznikl betlém s téměř 160 figurkami. A přibudou další. „Jsou tam postavičky od obyvatel, kteří už nežijí a přitom jsou tak stále s námi. A další ještě vzniknou. Máme tu nové chalupáře,“ řekl se starosta Jiří Fišer.

Jickovičtí svůj betlém vystavili před rybníkem známým z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. „U nás se natáčel začátek a konec filmu. Jde o scénku s vajíčky a tu, při které přijedou pracovníci z ústavu a přivezou darem šestsettrojku jako omluvu za vadnou elektrónku E13. Ta vzápětí sjede do rybníka,“ řekl starosta Jiří Fišer.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi