Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Doživotí v cele si ukrátí práskáním mafiánů! Chci ale ochranu své rodiny, říká boss

Italský mafián chce výměnou za ochranu rodiny spolupracovat se zákonem
Italský mafián chce výměnou za ochranu rodiny spolupracovat se zákonem  (Autor: archiv)
Autor: ČTK - 
8. října 2014
13:17

Neapolskou mafii Camorra nejspíš čekají těžké časy, protože jeden z jejích nejvýše postavených bossů, který si odpykvá několikanásobný doživotní trest, se rozhodl spolupracovat se zákonem.

Vězněný vůdce klanu Casalesi Giuseppe Setola při soudním slyšení v případu vraždy uvedl, že bude dobrovolně svědčit v dalších případech a požádal, aby policie ochránila jeho rodinu. Informovala o tom agentura ANSA.

"Rozhodl jsem se spolupracovat. Ochraňte moji rodinu, jinak je Bidognettiové (členové znepřáteleného klanu) zabijí," řekl Setola soudu prostřednictvím videokonference.

Setola byl dlouho jedním z nejhledanějších italských zločinců a policii se jej podařilo dopadnout v roce 2009.

Nyní si odpykává několikanásobný doživotní trest za vraždu 18 lidí. Byl usvědčen, že v roce 2008 velel komandu, jehož obětí byli například afričtí přistěhovalci. Kromě toho na jeho povel přišli o život členové konkurenčního klanu či podnikatelé, kteří odmítali zaplatit mafii za ochranu.

V nyní probíhajícím soudním řízení je Setola obžalovaný z vraždy podnikatele Domenika Noviella.

Brutální metody neapolské mafie popsal ve své proslulé knize Gomora italský spisovatel Roberto Saviano, podle této knižní předlohy byl natočen i stejnojmenný úspěšný film. Spisovatel je nepřetržitě střežen policií, protože mu představitelé zločinecké organizace vyhrožují smrtí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi