Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fotografie, které vám vyrazí dech: NASA uvolnila nové snímky rudé planety!

Autor: rap - 
10. srpna 2014
05:34

Povrch Marsu brázdí dvě sondy, které tam vyslala NASA, americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku. Opportunity přistála v oblasti Meridiani Planum 24. ledna 2004 a stále pracuje, vysílá snímky i rozbory hornin. Curiosity na této planetě působí od 6. srpna 2012 a jezdí v okolí Galeova kráteru. Zejména ona posílá na Zemi unikátní snímky druhé nejmenší planety sluneční soustavy.

Mars je sice nejblíž Zemi, ale mnoho o něm stále ještě nevíme. Činnost obou vozítek dovolila zmapovat velkou část jeho povrchu a vědci o něm postupně získávají velmi přesnou představu. Nicméně otázka, zda byla či ještě je na Marsu voda – a ta znamená život – stále ještě zodpovězena není.

Severní polární čepička Marsu je v oblasti Vastitas Borealis, v kráteru o průměru 35 km a hloubce dva kilometry. Měl by se zde vyskytovat vodní led. Písečnou bouři na Marsu zachytili odborníci z NASA už v listopadu 2007 v rámci monitorování podmínek k přistání Curiosity.

Na Marsu jsou stovky a možná tisíce bezejmenných kráterů, které viditelně vystupují nad okolní krajinu. Není vyloučeno, že to způsobila vodní nebo prašná eroze za dlouhé miliony let.

Sluneční záření způsobuje pohyb v atmosféře Marsu a písečné efekty, které přitom vznikají, jsou velmi různorodé. Tento pojmenovali v NASA »ďábelský písečný červ«.

Zobrazit celou diskusi