Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na Vysočinu přivezli brambory z Francie: Byl v nich ruční granát z 2. světové války!

V bramborách našli nevybuchlý granát z druhé světové války, a museli proto na místo zavolat pyrotechnika
V bramborách našli nevybuchlý granát z druhé světové války, a museli proto na místo zavolat pyrotechnika  (Autor: Foto Blesk - Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada - 
6. června 2014
14:29

Nevybuchlý ruční obranný granát anglické výroby z druhé světové války se nečekaně objevil mezi dovezenými bramborami na třídičce bramborárny v Herolticích u Jihlavy. V tu chvíli šlo zaměstnancům o život!

Válečnou munici objevil v přepravce s odpadem u třídící linky jeden z pracovníků bramborárny, který se bednu chystal odvézt.

„Nález granátu byl oznámen krátce po poledni a přivolaná policejní hlídka okamžitě nechala vyklidit celý objekt,“ informovala Blesk policejní mluvčí Jana Kroutilová.

„Taky to do linky mohlo spadnout už dopoledne a mohli jsme mít volno celý den,“ postěžovala si žertem jedna ze zaměstnankyň s tím, že dovezené brambory pocházely z Francie.

Policie Blesku potvrdila, že zaměstnancům bramborárny hrozilo velké nebezpečí. Litinové střepiny po explozi takového granátu zabíjí až do vzdálenosti 60 metrů.

„Granát si převzal k likvidaci na místě přivolaný policejní pyrotechnik z Brna,“ dodala policejní mluvčí.

 

 

e.44 ( 7. června 2014 02:00 )

Tak takhle zobat bez přílohy, když nepočítám luštěniny které dost lidí nesnáší, případně jim vaděj jejich vedlejší účinky to se tu dá tak jedině když je fakt vedro, to si dám k obědu klidně třeba jenom zeleninovej salát, nebo když se nic moc nedělá. Ale v zimě nebo v několikadenním zápřahu i kdyby člověk tohle jed každý dvě hoďky, tak bude za chvíli padat na hubu. A jak se níž ds zmiňuje o tý cukrovce, tak už ani cukrovkářům doktoři takový stravování nedoporučujou. Ono se totiž zjistilo, že správná hladina cukru v krvi se mnohem líp udrží při třech vydatných jídlech denně než při častých malých porcích a vzhledem k tomu, že se samozřejmě i při těch třech porcích musí hlídat celkový denní příjem, jsou právě brambory jednou z nejdůležitějších složek jídelníčku diabetika, jelikož mají málo kalorií a zasytěj na dlouho, mají totiž sytící efekt třikrát vyšší než třeba bílý chléb . Ne že bych se o to až tak zajímala a jednomu známému nedávno diagnostikovali cukrovku a tak jsme o tom pokecali a ukazoval mi i jídelníček. Navíc jsou brambory dobrý i pokud potřebuje člověk zhubnout, to už se ví dávno a tři jídla denně, která zasytí jsou teď taky na hubnutí doporučovaný. To mám zas od kamarádky, která nikdy při klasických dietách, kdy se jí jenom to extra zdravý se skoro žádnými kaloriemi až šestkrát denně, skoro nic nezhubla a vždycky se jí to vrátilo. Teď za měsíc kdy jí třikrát denně libové maso, ryby, mořské plody a pod., dvakrát z toho s přílohou brambor, nebo poloviční přílohou rýže nebo kuskusu a se zeleninou, zhubla sedm kilo aniž by hladověla, pak si dala čtrnáct dní pauzu a jedla jako dřív aniž by něco nabrala zpátky a zase na tu dietu najela jelikož chce ještě něco shodit. Jo a co se ovesnejch vloček týká, tak jsem před časem někde četla, že je to díky způsobu zpracování pěkný svinstvo

dsmann ( 7. června 2014 00:57 )

Tak třeba pro muže co dost pracuje i fyzicky se nedá vařit bez příloh a brambory jsou z nich nejzdravější. Navíc to neznamená, že se člověk omezuje v jedení zeleniny, ovoce, ryb a dalšího zdravého jídla. Pak taky to, čím se živíš ty, snadno rozhodí glykemii a pokud je v rodině dědičný diabetes, tak ho máš jistý i když k němu nemáš jinak žádné další předpoklady.

obluda.pb ( 6. června 2014 23:15 )

a vidíte, to mne vůbec nenapadlo

anka ( 6. června 2014 23:06 )

ja vetsinou nejim ani knedliky, ani ryzi, ani testoviny, ani brambory, housky, mlecne vyrobky , minimalne soli, zadny cukr- ja jim hodne zeleniny,fazoli, cocku, hodne ryb a plodu more, ovoce, ovesne vlocky, trochu masa, vejce ...ja jsem zjistila, ze tak mam mnohem vice energie a citim se skvele - zakladni potraviny, co jde tak syrove, jinak varim nebo muz, ale ten spis griluje

e.44 ( 6. června 2014 18:27 )

Tak to já bych z důvodu pestrosti stravy tenhle zdroj sacharidů ve formě škrobu, mikroživin, bílkovin, vlákniny, draslíku, železa a různých vitamínů, kterých je nejvíce právě v nových bramborách, rozhodně nevyškrtla. Také obsahují 0 tuku a jsou méně kalorické než těstoviny nebo rýže, o knedlíkách nemluvě a přitom na dlouho zasytí.

Zobrazit celou diskusi