Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Josef Zimovčák je rekordman: Sedmkrát objel celou zeměkouli!

Autor: Jindřich Bíč - 
11. května 2014
07:21

Josef Zimovčák nasedá na vysoké historické kolo v areálu veledromu v Brně a rázně šlápne do pedálů. Časoměřič spouští stopky, a pak už jenom sleduje, jak rekordman jezdí stále dokola. Za 24 hodin ujel 522,504 km.

Světový rekord je na světě a jméno českého borce je zapsáno do Guinnessovy knihy rekordů. Přesto je mu líto 53 minut, které prokaučoval. „Musel jsem si odskočit na záchod a také jsem se převlékal,“ vysvětluje minuty, které nešlapal. To se stalo v roce 1996. Od té doby dokázal Zimovčák proslavit jízdu na vysokém kole po celé Evropě.

Mistr

Setkali jsme se s ním na náměstí v Klecanech u Prahy. I když tady byl jen na návštěvě, měl u sebe vysoké kolo. „Trénuji kdekoliv a za každého počasí,“ vysvětlil. Za dvacet let na něm najezdil 280 tisíc kilometrů, což je jako by objel sedmkrát zeměkouli. V roce 1998 přejel USA od západu na východ, což bylo celkem 4356 km za 27 dnů a největší zlom v jeho propagaci vysokého kola přišel v roce 2005, kdy absolvoval nejtěžší cyklistický závod světa – Tour de France v režimu profesionálů. Jako jediný šlapal vysokohorské kopce na svém kole bez převodů.

Převýšení

„Byla to ode mě nesmírná troufalost. Na Tour de France mají nejprudší kopce stoupání 18–22 %. Na tomto kole je možné jet maximálně do kopce, který má sklon 15 %. Pak kolo začne prokluzovat, protože se těžiště přesouvá dozadu,“ objasňuje Zimovčák. V takových případech seskočí a jde dále vedle kola pěšky. Zimovčák jel den před ostatními závodníky, ale kilometráž každé etapy měl stejnou.

Pád

Zbrzdila ho až ošklivá nehoda. V rychlosti 40 km/h mu ve sjezdu praskla pryž na zadním kole a přeletěl přes řidítka. Následovalo bezvědomí, tma. Převezli ho vrtulníkem do špitálu, a když se probudil, chybělo mu několik zubů, měl zlomenou čelist, několik žeber a z uší mu tekla krev. „Chtěli si mě tam dva dny nechat na pozorování, ale když jsem se probudil a zjistil, že nemám zlomené nohy a mohu dále šlapat, vrátil jsem se na trať. Vždyť mi zbývalo už jen 200 kilometrů.“

Cíl

Není divu, že když dojížděl k cíli na Champs- -Élysées, byli všichni ohromeni, že i v tak zuboženém stavu, našel v sobě vůli závod dokončit. Když projel cílovou čárou, daly mu francouzské noviny přezdívku Meresjev z Prahy. Meresjev byl pilot, který havaroval a s rozdrcenými nárty absolvoval každý den 10 tisíc »kroků«.

Děti

Zdoláním Tour de France na vysokém kole se Josef Zimovčák stal slavný a nabité popularity se rozhodl využít pro dobrou věc. Díky tomu se už pátým rokem věnuje projektu Na kole dětem. O co jde? Peloton cyklistů v čele s ním křižuje ČR. Jedná se o 1500 km dlouhou trasu, projíždí 55 měst, ale každý může absolvovat tolik, kolik zvládne. Během této cesty se prodávají náramky a trika a výtěžek putuje na pomoc onkologicky nemocným dětským pacientům. „Hradíme rekondiční pobyty, na které jedou děti po léčbě,“ říká Zimovčák. Tento projekt je o navrácení dětského úsměvu na tváře a svou účastí k němu můžete přispět i vy.

Vysoké historické kolo na vlastní kůži

„Hodně mých kolegů se díky vysokému kolu seznamuje s dámami,“ prozradil Zimovčák. To mě zaujalo a rozhodl jsem se také naučit na tomto historickém skvostu jezdit. Je to jako jízda na jednokolce s tím, že máte vzadu podpůrné kolečko. Ihned, jak jsem nasedl, tak jsem se začal naklánět na levou stranu a pan Zimovčák mě svou hlavou tlačil zpět. Když mě vyrovnal, šlápnul jsem do pedálů a vjel přímo do větví jehličnatého stromku. Druhý pokus jsem korunoval pádem přes řidítka. Jediné dámy, které bych tak zaujal, by byly asi zdravotní sestřičky. Před panem Zimovčákem a každým, kdo na tomto kole jezdí, smekám.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi