Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velikonoce jsou zase dražší! Velký sváteční nákup Blesku stojí letos nejvíc za osm let

Autor: map, růž - 
14. dubna 2014
06:16

Až v těchto dnech vyrazíte nakoupit dobrůtky na velikonoční hodování, asi to zjistíte také. Blesk dělá stejný sváteční nákup už osm let a letos vyšel zase dráž než loni.

Ačkoliv nás centrální banka ujišťovala, že oslabení koruny s cenami prakticky nic neudělá, není to tak docela pravda. Podle ČSÚ, který průměrné ceny sleduje, zdražilo hlavně máslo a mléko. U másla to na kostce dělá pět korun, u litru mléka pak skoro dvě koruny. Víc si musíme připlatit také třeba za chleba, kuře, eidam, šunkový salám a dokonce i za pivo. Naopak tradiční velikonoční surovina, tedy vejce, podstatně zlevnila.

Sečteno, podtrženo: Velikonoční nákup, který Blesk už osm let sleduje, je letos dražší zhruba o šest korun. To není zase tak moc. Mnohem smutnější je ale porovnání toho úplně prvního nákupu s tím letošním. Dnes je na něj třeba vytáhnout z peněženky o 236 korun víc. Před osmi lety tak byl téměř o třetinu levnější

aluman ( 14. dubna 2014 17:01 )

Malí soukromníci berou zboží většinou od dalších soukromníků, pěstitelů, chovatelů i výrobců, případně mají vlastní výrobnu. Humusoidní zboří co jde do supermarketů nemá soukromník šanci v malém krámě prodat, pro to by k němu nikdo nechodil. Třeba za takové čerstvé plnotučné mléko se "špuntem" smetany pod víčkem dám rád o korunu, dvě víc než za krabicovou břečku ze supermarketu ale třeba vajíčka kupujeme běžně za korunu padesát, mouku za 8,50 - 10,-, eidam kilo 135,- a i chleba a pečivo přímo z pekárny máme také podstatně levnější a mohl bych s tím výčtem pokračovat....

jana999 ( 14. dubna 2014 13:38 )

to jsou zase pindy, to by jste si to musel pěstovat sám, protože to co jde do supermarketů, jde i do menších krámů, v těch menších to jen máte dražší, protože, aby obchodník vydělal musí na to hodit vyšší marži.

aluman ( 14. dubna 2014 11:01 )

Článek o niče. Bylo by to o něčem kdyby byly všude u všeho stejné ceny jako za komunistů a nebyl by výběr. Ceny v tabulce realitě toho za kolik s ženou nakupujeme vůbec neodpovídají. Držíme se kvality, nechodíme do supermarketů, dáváme přednost zdravému přírodnímu jídlu pokud možno zcela bez chemie, vybíráme si a i přes to (nebo díky tomu? ) nakoupíme tak dvě třetiny položek ze seznamu o dost levněji.

Zobrazit celou diskusi