Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Exkluzivní rozhovor z basy: Jaké je největší přání Davida Ratha?

Autor: Vera Renovica, Hana Höschlová, mokk - 
27. dubna 2013
14:58

Exhejtman David Rath je už pěkně dlouho za mřížemi a právě tam jej navštívila i redaktorka Blesku. Rath dokonce prozradil, co mu nejvíce chybí ve vazbě.

Co chcete, aby se ve vazbě změnilo?

„Aby byla možnost pracovat, udržet si pracovní návyky. Pro řadu déle vazebně stíhaných je to velice důležité. A jde i o šanci udržet si rodinné vazby. Například tam, kde to jde umožnit setkání rodiny bez dalších osob, nebo možnost lepších telefonních kontaktů s rodinou.

Jak čelíte samotě a vlekoucímu se času?

„Hodně čtu. Především lékařskou literaturu, beletrii, literaturu faktu. Teď jsem například dočetl Smrt v sametu od pana Hájka.“

Jak bojujete s depresemi?

„Rok je dlouhá doba, naučil jsem se odosobnit, být duchem někde jinde. Jsou okamžiky, kdy jsem se snažil nemyslet vůbec. Bylo to těžké pro mě workholika, který byl zvyklý pracovat 12 hodin denně. Po roce na sobě pozoruju, že bych měl možná problém opačný – začít teď najednou fungovat na plné obrátky.“

Po čem nejvíc toužíte?

„Dostat se ven, být s rodinou, projít se v lese. Rok jsem neviděl stromy ani trávu.“

Redaktorka Blesku: Není to zlomený muž

Sedím proti Davidu Rathovi a cítím, jak se snaží být silou vůle klidný a vyrovnaný.  „Nejhorší je ta nečinnost,“ potvrzuje za chvilku mé pocity sám Rath. Má velice úsporná gesta a často se mi dívá přímo do očí. V pohublém obličeji hodně vynikají. Nevěří na zázrak, lacině se neobhajuje. Na rozdíl od toho, co si asi může myslet veřejnost, však zlomený není. Asi proto, že je lékař. A kdyby se lékař nechal poddat kdejakou okolností, nemohl by zachraňovat životy.

123automobil ( 2. května 2013 13:50 )

123automobil ( 2. května 2013 13:50 )

marieelle ( 29. dubna 2013 16:41 )

Kde našel ty své dva právní zástupce? Jeden pan Mrva a ten druhý? Zřejmě ho zastraší. Věřit lze pouze sobě a je úspěch,když vás váš advokát nepoškodí. Jsou úplatní a není nic vyjímečného, že dělají pro dvě strany, nebo jdou na ruku soudu, aby mu ulehčili práci.

inocenta ( 29. dubna 2013 16:37 )

Možná mu něco za nehty zůstalo, tady je to přeci běžné. Nebude to ale žádný boss, natož boss bossů. Tedy celé je to inscenace. Spolupracující obviněná mohla být od začátku nastrčena, a celé tedy sehrané. To občan neví, ale ví,že se tu krade a proto věří,že kradl i Rath. Proč ale sedí ve vazbě jen on?

vlamore ( 28. dubna 2013 15:45 )

lo2f..Vy jste mě nepochopil.Chtěla jsem přece říct,že před ním už mělo sedět 90% jeho kolegů!!!Ne,že je nevinnen.Si spočítejte,kolik miliard prodrbali,,rozprodali a rozkradli a sedí jenom Ráth???O to mě pane šlo.A berte to ,prosím, jako můj názor,je tu přece diskuze.A nebo ne??Ráda vyslechnu názor Váš a zlobit se proto nebudu,opravdu. Taky nemusím mít pravdu,samo.

Zobrazit celou diskusi