Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Petice proti změnám času míří z Česka do Bruselu: Jak letní čas snášíte vy?

Budeme si i v budoucnu měnit zimní čas za letní? Senátor Šilar tomu chce zamezit
Budeme si i v budoucnu měnit zimní čas za letní? Senátor Šilar tomu chce zamezit  (Autor: ČTK, Profimedia.cz)
Autor: mok - 
31. března 2013
14:27

Změna času a krácení si spánku o hodinu bývají z jara velmi nepříjemné. Odpůrcům posouvání hodin ale svitla naděje. Do sedmi zemí v EU totiž putuje petice, která by mohla zajistit, že si čas na hodinkách už měnit nebudeme... Iniciativa přitom vychází z Česka!

Zasloužit by se o to mohl senátor Petr Šilar společně s europoslankyní Zuzanou Roithovou. Právě oni spouští velkou podpisovou akci v sedmi zemích EU. Petice pak musí mít do roka jeden milion podpisů, aby se tímto tématem začal zabývat Brusel.

Češi se do akce mohou zapojit už za dva týdny, kdy je potřeba nasbírat čtrnáct tisíc podpisů.Ty se budou nejprve sbírat na internetu.

Jaký čas si necháme?

Ačkoliv se akce teprve rozjíždí a ještě není jasné, zda se petice vůbec dostane do Bruselu, začíná se řešit, jaký čas si necháme. Problémem je totiž, že zatímco jižní státy touží po zimním času, na severu je to přesně naopak.

 

janakveton ( 8. listopadu 2018 15:42 )

 Doufám, že se jednotného (zimního!!!) času dočkám. Zas se to nějak komplikuje. Nikoho se nemáte ptát, snad víte, že lidi se nikdy v ničem neshodnou!

anaj1 ( 24. března 2017 23:02 )

Nejsem ráda za změnu času, protože každý rok trpím a cítím ,jak je tělo ve stresu a neodpočinuté. Je krásné vstávat ráno do světla a najednou se vše změní a zase je tma, je to proti přírodě. Vůbec se nemůžu vzpamatovat. Když se vše vrátí na podzim, tak trpím znovu, tělo je ve stresu a diví se, proč nestává. Náš pes s tím taky trpí, protože v letním čase přijdu z práce dlouho a v zimě dřív. Toho blba, který to vymyslel bych zahlušila.

djaba ( 31. března 2013 22:18 )

Já bych raději změnil zimu na léto .To by bylo něco.

naidka ( 31. března 2013 19:18 )

Lidí se dělí na " skřivany a sovy." Existují lidé, kteří v okamžiku, kdy vstanou z postele, jsou zcela vzhůru, čilí a připravení na plnění pracovních aktivit. V průběhu dopoledne intenzívně pracují, ale odpoledne začínají "odpadat". V podvečer už mají chuť si jít lehnout. Protikladem těch ranních "skřivanů" jsou lidé, pro které je brzké vstávání utrpením. Večer jsou velice aktivní a není pro ně neobvyklé pracov at dlouho do noci. Já patřím mezi "skřivany", kteří jsou po ránu čilí, večer je po mně, každý to má nastavené jinak, tak jsem napůl z legrace napsala, že na změně času na letní mi vadí akorát to spravování hodin, ne to vstávání.

adelaaaa ( 31. března 2013 19:12 )

MNě je právě líto těch dětí v zimě, kdy je tma do 8 hodin a v 16 zas. Na jaře, kdy už v šest je světlo je to lepší.

Zobrazit celou diskusi