Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Atentán na autobus s Izraelci v Bulharsku: Teroristé cestovali přes Prahu

Autor: red - 
10. února 2013
18:35

Osoby podezřelé z podílu na loňském bombovém útoku na autobus s izraelskými turisty v bulharském letovisku Burgas přicestovaly do Bulharska přes Varšavu, Prahu a Rumunsko.

Podle agentury AP to oznámilo bulharské ministerstvo vnitra. Vyšetřovatelé podle dřívějších prohlášení znají totožnost dvou podezřelých osob, identita samotného atentátníka ale zůstává neznámá. Čeští policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v této věci na žádost zahraničních partnerů spolupracovali.

"Vyšetřování vstupuje do nové fáze: sbírání přímých důkazů proti pachatelům útoku," uvedl Kalin Georgiev z bulharského ministerstva vnitra. Vyšetřovatelé podle něj zjistili, že podezřelí z atentátu byli ve Varšavě a do Bulharska cestovali přes Prahu a Rumunsko. Z vyjádření v bulharských médiích ale nevyplývá, zda v české metropoli pobývali, nebo využili letiště jen k přestupu.

Autobus plný Izraelců

Na letišti v bulharském Burgasu minulý rok v červnu explodoval autobus s izraelskými turisty. Sedm lidí přišlo o život, asi 20 jich utrpělo zranění. Podle informací bulharských médií byly zasaženy tři autobusy. Jeden explodoval a dva zachvátily plameny. Kvůli útokům se tehdy zpřísnily bezpečnostní opatření i na letišti v Ruzyni.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi