Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Školní masakr: První dvě děti měly pohřeb, Obama chce zpřísnit zákony

Autor: ČTK, lm - 
17. prosince 2012
22:46

Příbuzní dnes pohřbili první dvě dětské oběti pátečního masakru ve městě Newtown. Bílý dům zvažuje, že kvůli střelbě v základní škole, při níž zemřelo 20 dětí a šest dospělých, navrhne zákaz zásobníků s velkou kapacitou nábojů.

Dnes odpoledne místního času se v Newtownu a nedalekém Fairfieldu konaly první dva pohřby dětí, které v pátek zastřelil dvacetiletý Adam Lanza.

Stovky lidí se v dějišti masakru přišly rozloučit se šestiletým Jackem Pintem a cestu na hřbitov lemovaly bílé balonky. Ve Fairfieldu pak pohřbili příbuzní Noaha Poznera, který byl vůbec nejmladším školákem, jehož vrah připravil o život. Šesté narozeniny oslavil před necelým měsícem...

Obama: Přijdou zákazy

Podle listu Wall Street Journal uvažuje prezident Barack Obama po masakru o zákazu zbraní s velkokapacitními zásobníky, který je jednou z možností, jak zpřísnit kontrolu střelných zbraní, o níž se po páteční tragédii v USA debatuje.

Obama by tak mohl naplnit svá slova, která pronesl při nedělním večerním setkání s pozůstalými po obětech v Newtownu. Poté, co příbuzným zastřelených dětí a dospělých vyjádřil svou účast, slíbil, že se pokusí podobným tragédiím napříště zabránit. "Musíte vědět, že učiníme jakékoli opatření, které budeme schopni učinit," řekl šéf Bílého domu.

Pro změnu zákonů se dnes vyslovili i někteří dosavadní zastánci volného prodeje zbraní. Navzdory tomu není jasné, jakou najde případná Obamova snaha v Kongresu odezvu, neboť jakákoli snaha o zpřísnění zákonů zřejmě narazí na odpor silné lobby výrobců a majitelů zbraní...

Vyučování ve školách v Newtonu se vrátí k normálu v úterý, žáci základní školy, na níž došlo k tragédii, se však budou učit v nevyužívané školní budově v jiném městě. Podle šéfa connecticutské školní asociace je pravděpodobné, že se do původní budovy v letošním školním roce už nevrátí.

londynskypes ( 18. prosince 2012 06:48 )

u vas v Cr zase maji noze..jo tak se vystrileji ,ale v domacnostech mezi sebou to jim schvaluji ty VOLE hofihofi..hele nedrazdi me ,nebooooooo.... ses tuhej

londynskypes ( 18. prosince 2012 06:47 )

at se vystrili ,ale jen doma mezi sebou

rimmer5 ( 18. prosince 2012 05:39 )

Ani zákaz zbraní nic nevyřeší,kdo bude chtít něco podobného udělat,vždycky si cestičku k jejich opatření najde Po několika leté masáži médii o všech katastrofách,vraždách a násilnostech jsem myslela,že se mě už nic nedotkne,ale tohle se mnou docela zamávalo.Nevinné děti které zemřeli rukou šílence... při pohledu na mého stejně starého syna,který se ted těší na ježíška je mi fakt hrozně.

hofihofi ( 18. prosince 2012 04:48 )

Kdyz matka fanatizuje deti tak jemaler hotovy. Jinak uplne jina vec, neni kam napsat, nejak to vysumelo, jak to bylo s unosem toho mimina te olasske holky, jak to bylo je vse ticho.Podivne, te? Napred humbuk a pak ticho.

hofihofi ( 18. prosince 2012 04:43 )

A jak bys to ty telatko chtel udelat a nota bene v USA, nekteri by snad odevzdali, ale byli by vystaveni teroru rwch co si je nechali, to uz podobne bylo s prohibici a vznikly gangy, ktere pasovaly a zustaly tam dodnes, nesmysl, amici se zbrani nikdy nevzdaji. Koukej u nas, zbarne byt moc nesmeji a stri se ti jedna basen.

Zobrazit celou diskusi