Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zlínská policie zatkla gang vyděračů: Vyhrožovali podnikatelům a sledovali je

Autor: ljš, ČTK - 
29. listopadu 2012
14:12

Dlouhé měsíce strachu a obav o své rodiny si museli prožít zlínští podnikatelé. Gang vyděračů je pronásledoval a vymáhal od nich výpalné. Dnes ho policie konečně zatkla.

"Policie zadržela pět mužů z České republiky a ze Slovenska, které poté obvinila z několika závažných zločinů. Hlavním organizátorem byl třiatřicetiletý Slovák," řekla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. Podle Mladé fronty Dnes gang, který přišel na Moravu ze slovenského Pováží, ve Zlíně údajně několik měsíců vydíral majitele diskoték a barů a požadoval výpalné.

"Od května tohoto roku se na území České republiky, zejména Zlínského kraje, dopustili celkem sedmnácti skutků," přiblížila Macalíková. Podle mluvčího zlínského okresního soudu Dušana Beránka byl dnes již jeden z mužů vzat do vazby. "O dalších se rozhoduje," řekl Beránek. Ve vazbě podle informací skončil hlavní organizátor.

Gang vedl Slovák

Tím je velmi nebezpečný třiatřicetiletý muž ze Slovenska, kterému byli ostatní bezmezně podřízeni. Pachatel jim dával úkoly, aby sledovali celé rodiny podnikatelů, aby ho podrobně informovali o jejich zvycích, o tom, kde se zdržují, jaký mají majetek apod.

Získaných informací pak využíval v komunikaci s podnikateli. Hlavní pachatel si dokonce v České republice založil firmu, prostřednictvím které chtěl částečně legalizovat zisky z uvedeného trestního jednání. Firma se měla zabývat službami, zejména vymáháním pohledávek.

Video  Podívejte se na záběry ze zatýkání  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Podnikatelé se bránili

Zlínští podnikatelé v pohostinství odmítli vyděračům výpalné za údajnou "ochranu a klid" poskytnout. Reakce gangsterů byla podle deníku ostrá. Jeden z podnikatelů údajně našel auto prostřílené brokovnicí a zlínské diskotéky začaly dostávat pravidelné víkendové anonymní telefonáty, že je v podniku bomba.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi