Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Šťastný konec dvouměsíčního příběhu: Zatoulaná fenka Azuka se vrátila z Brna do Rumunska

Fenka Azuka se svojí majitelkou z Rumunska a brněnským strážníkem.
Fenka Azuka se svojí majitelkou z Rumunska a brněnským strážníkem.  (Autor: Gabriela Peringerová)
Autor: Gabriela Peringerová - 
27. září 2012
08:08

Milovaného psího člena rodiny – fenku Azuku - si ve středu v Brně vyzvedl manželský pár z Rumunska. Šťastný konec takřka dvouměsíčního příběhu se podařilo zařídit brněnským strážníkům.

Manželskému páru z Rumunska se ve středu 3. srpna u hypermarketu na jihu Brna zaběhl jejich rodinný miláček, fenka křížence. Hledali ji hodiny na vlastní pěst, ale neúspěšně.  

„Obrátili se proto písemně na městskou policii s prosbou o pomoc a podrobným popisem psa. Několikrát jsme vyjížděli do okolí Hněvkovského ulice, kde kolemjdoucí i řidiči zahlédli psa podobného popisu. Fenka dokonce v několika případech frekventovanou čtyřproudou silnici přebíhala,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Pes byl ovšem mimořádně plachý a ani zkušeným odchytářům se jej dlouho nedařilo nalákat. I manželé ze západu Rumunska podnikli do Brna tři výpravy, aby se pokusil psa sami vypátrat, nebyli úspěšní. „Díky pravidelnému sledování se nám nakonec podařilo vytipovat místa, kde se pes zdržuje a kde spává a pozvali jsme majitele psa do Brna-Komárova,“ vysvětlil strážník Jaroslav Huser.

Nesmírně plachá a vyděšená fenka se po chvíli skutečně objevila a několikrát se přiblížila do blízkosti své paničky. „Roky je s námi zvyklá spávat v jedné posteli, má na nás silnou citovou vazbu. Určitě se vrátí,“ věřila Rumunka.

Video Psí příběh se šťastným koncem. - Gabriela Peringerová
Video se připravuje ...

Protože ale za týdny bloudění se psa pokoušeli odchytávat i náhodní kolemjdoucí, projevil se v posledních okamžicích setkání vždy stres a fenka utekla.  

Trojice strážníků ji nakonec obstoupila ze tří různých stran a jí nezbylo nic jiného, než přijít blíže ke své paničce.

Samotné setkání vyděšené fenky Azuky a její paničky dojalo k slzám všechny přítomné. Azuka ji po několika sekundách poznala a skočila přímo do náruče. Ještě desítky minut šťastně na dojatý manželský pár skákala a dávala najevo svou náklonnost. Poté se přestala bát i strážníků a zaměstnanců areálu, po kterém dnes běhala. Rumunští manželé si pak svého psa odvezli zpátky domů.

naidka ( 28. září 2012 09:19 )

12356: dík za hezký pozdrav Už jsem myslela, že tady rozpoutám občanskou válku, když budu vychvalovat Brno, ale dobře to dopadlo.

12356 ( 27. září 2012 20:08 )

Tak sme preci Brnaci, ne e taky jsem na to zbasteni myslela, ale nechtela jsem o tom psat, ze chudacek mel velke stesti, ze se netoulal blizko nejake vietnamske restaurace.... ahojcek koceno

londynskypes ( 27. září 2012 16:44 )

naidka ( 27. září 2012 15:38 )

ahoj čísílko Jsem hrdá na brněnské strážníky, že to nejsou žádní rasové a paní dokázali pomoci. A zároveň obdivuju majitelku, že pořád věřila, že se její pejsek najde a vážila znovu tak dlouhou cestu. Nakonec to mluví i o Brnu samotném, že pes dokázal přežít v městském ruchu a někdo ho třeba nezbaštil.

ludmilak ( 27. září 2012 15:23 )

Moc zdravím všechny milovníky zvířat, miluju pejsky a trpím, když slyším nebo čtu, jak je "lidi" trápí.

Zobrazit celou diskusi