Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chmele je dost a kvalita je skvělá!

Autor: Helena Lacinová - 
20. srpna 2008
05:00

Chmel! Zelené zlato a plodina, kterou Češi považují za svou národní, začali chmelaři sklízet už tento týden. Chmelnice i česačky obsadili brigádníci.

Ač je sklizeň převážně mechanizovaná, bez lidských rukou se chmelařství neobejde.

"Bez ruční práce to ještě dlouho nepůjde," řekl Blesku zakladatel rodinného zemědělského podniku a uznávaný chmelař Karel Dittrich (63) z Lenešic na Žatecku. Podle něj je to horší se sháněním brigádníků na jarní práce než na česání. Úrodu si pochvaluje. Zvlášť novou odrůdu Sládek, která zaručuje až o tři procenta vyšší hořkost, než dává obvyklá odrůda Žatecký červeňák.

S chmelem je moře práce. "Při sklizni je celá naše rodina na nohou od brzkého rána a uléháme pozdě večer. Chmel se musí pěstovat s velkou láskou," dodal Karel Dittrich.


Čtyři hlavní výrobní fáze:

ořezávání
drátkování
zavádění
česání


Letos se urodilo

Poptávka pivovarů je letos veliká, protože celosvětově byla sklizeň v minulých letech slabší. Letos se v Česku počítá se sklizní kolem 6000 tun (loni 5630 tun). Kvalita šištic je dobrá. Největším zahraničním odběratelem českého chmele je Japonsko. Sklizeň chmele končí na přelomu srpna a září, kdy vyvrcholí 5. a 6. září slavnou Dočesnou v Žatci.


Anketa: Kolik vám brigáda vynese?

Iveta Vlasáková (20) z Lenešic, studentka:
"Letos jsme tu prvně. Zlákaly mě sestra a peníze, které si vydělala. Ono není jednoduché sehnat jinou brigádu, takže jsem šla ráda."

Martin Tomek (17) z Lenešic, student:
"Pomáhám už druhým rokem. Pro mě jsou to velké peníze, co si tu vydělám. Loni jsem měl kolem deseti tisíc asi za sedmnáct dní."

Ivana Umhöhová (19) z Lenešic, studentka:
"Na brigádě jsem už byla loni. Je to dřina, ale dají se tu vydělat peníze. Kolem deseti tisíc. Za výplatu si koupím něco na sebe."


5 zajímavostí o chmelu

* Chmel je nejrychleji rostoucí rostlinou. Od dubna, kdy se provádí ořezání naroste do června do výšky 7,5 metru.

* Samčí rostliny pěstitelé ničí, protože chmelovou kvalitu zajišťují jen samičí šištice.

* Chmel obsahuje hodně vitaminu B a minerálních látek.

* Cena chmele je na úrovni roku 1993, zhruba 180 až 200 Kč za kilogram. Letos došlo k mírnému navýšení ceny oproti předchozím dvěma hubeným´rokům.

* Žatecko a Lounsko jsou největší pěstitelské oblasti v Česku, 88 procent chmelnic je právě zde.

(Milujete pivo? I neobvyklé druhy? Čtěte zde!)