Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Roboti slouží i ve válce!

Autor: ad, Jan Horák - 
17. srpna 2008
05:00

Dostanou se úplně kamkoliv. Do radioaktivitou zamořeného prostoru, do extrémních podmořských hloubek, i na vzdálenou planetu.

Přitom nemají ani trochu strach o své zdraví a dokážou pracovat do úmoru! Řeč je samozřejmě o robotech, díky kterým lidé nemusejí nasazovat vlastní krky v nebezpečných podmínkách.


Roboti vojáci

Nejuniverzálnější roboty vyrábí americká firma Foster-Miller. Její hlavní kousek se jmenuje Hazmat Talon. Ten se posílá do neznámých míst, kde hrozí radiace, únik plynu, nebo otrava chemikáliemi. Má celou řadu senzorů, které umějí problém okamžitě rozpoznat a zaslat majiteli robota varování na kapesní počítač. Hazmat Talon například pomáhal hasičům zachraňovat životy v troskách newyorských 'Dvojčat' po teroristických útocích z 11. září 2001.

Tak takového nepřítele by ve válce zřejmě nikdo potkat nechtěl. Nemusí jíst, pít, je rychlý a vidí v rozsahu 360 stupňů. Tak takového nepřítele by ve válce zřejmě nikdo potkat nechtěl. Nemusí jíst, pít, je rychlý a vidí v rozsahu 360 stupňů. | profimedia.cz a abl

Americká armáda navíc v praxi zkouší pozměněnou verzi robota Talona, který nese název Swords. Jeho výrobu zajišťuje opět firma Foster-Miller. Jediný rozdíl od původní verze robota je v tom, že Swords má na sobě místo mechanické paže přidělanou zbraň. V Iráku má americká armáda tři zkušební kousky tohoto robotického vojáka. Jeden stál 3,5 milionu korun.


Roboti pyrotechnici

Americká firma iRobot vyrábí spoustu druhů mechanických pomocníků, včetně automatických vysavačů do domácností. Robota s názvem PackBot využívají hlavně policisté a vojáci.

Tento robot je určen na průzkum nepřátelského terénu a hledání výbušnin. Vylepšená verze s robotickou paží umí výbušninu dokonce i zneškodnit. Tento robot je určen na průzkum nepřátelského terénu a hledání výbušnin. Vylepšená verze s robotickou paží umí výbušninu dokonce i zneškodnit. | profimedia.cz a abl

Například v Iráku a Afghánistánu mají americké vojenské jednotky přes 500 kusů tohoto stroje. A co vlastně PackBot dokáže? Obsahuje hned několik kamer a zvukových senzorů, díky kterým může trojrozměrně zmapovat terén nepřátelského území. Vylepšená verze PackBota má navíc detektor výbušnin – robot umí pomocí mechanických paží výbušninu dokonce i zneškodnit. K ovládání osmnáctikilového PackBota se používá dálkový ovladač podobný tomu k obyčejným videoherním zařízením.


Roboti do hlubokých vod

Jmenuje se DepthX a bez něj bychom nevěděli, jak to vypadá uvnitř jeskyní v extrémních podmořských hloubkách. Je zcela automatický a nepotřebuje vůbec žádný zásah člověka. Váží 1,5 tuny, je vybaven víc jak stovkou senzorů pro trojrozměrné mapování podvodního terénu a umí sbírat i různé vzorky pro vědecký výzkum. Díky DepthX se například podařilo v extrémních hloubkách objevit úplně nové třídy mikrobiologických organismů.

Podvodní robot není řízen člověkem. O tom, co bude ve vodě dělat, rozhoduje zcela sám. Podvodní robot není řízen člověkem. O tom, co bude ve vodě dělat, rozhoduje zcela sám. | profimedia.cz a abl

Na konci podvodní mise se robot umí bez pomoci člověka vrátit zpět po trase, kterou předtím mapoval. O DepthX se zajímá i NASA, která by jeho vylepšenou verzi chtěla poslat na Europu, jeden z měsíců planety Jupiter, který má na povrchu obrovský oceán.


Roboti na průzkum vesmíru

Technologicky nejnáročnější na výrobu jsou roboti na průzkum vesmíru. Složitá výroba se ale většinou bohatě vyplatí. Vždyť například bez robotické sondy Phoenix bychom dodnes jen spekulovali, jestli je na Marsu voda. Teď už víme jistě, že je.

Sonda Phoenix Sonda Phoenix | profimedia.cz a abl

Sonda Phoenix zjistila její přítomnost pomocí robotické paže. Ta je schopná se natáhnout až 2,35 metru daleko a vykopat díru do hloubky půl metru. Z vyvrtané díry pak dokáže odebrat vzorek látky a přesně analyzovat její složení. Na Phoenixu je umístěna i meteorologická stanice posílající na Zemi údaje o počasí na Marsu, a dokonce i mikroskop, který dovede pořídit ty nejdetailnější snímky tamní půdy. Pořízené fotky letí z Marsu na Zemi zhruba 15 minut. Vývoj sondy Phoenix stál téměř 5 miliard korun.


Roboti hasiči

Takhle vypadá hasič budoucnosti! Pravda, prozatím existuje jen jako studie designéra Jordana Gueldeho z USA. Obrovský kovový kolos by měl být nadupaný nejmodernější technikou a vybavený multifunkčními hydraulickými rameny.

Tato monstra dokážou zamezit šíření lesního požáru Tato monstra dokážou zamezit šíření lesního požáru | profimedia.cz a abl

Zasahovat by měl hlavně při nebezpečných lesních požárech. V amerických lesích totiž lehnou každé léto statisíce hektarů popelem. Hlavním úkolem umělého požárníka přitom nebude hašení, ale vyčištění okolí požáru od stromků, keřů a dalšího hořlavého materiálu tak, aby se oheň nemohl dál šířit.

Čtěte také:

Ženy, buďte v klidu: Roboti budou pracovat za vás!