Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Konec kohoutím zápasům na jihu USA?

Kohout
Kohout  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK - 
12. srpna 2008
10:24

Jedna z tradičních forem zábavy amerického jihu oficiálně končí. Louisiana se stala posledním státem americké unie, který zakázal kohoutí zápasy.

Zákaz kohoutích zápasů přišel po letech tlaku organizací na ochranu zvířat a přispěla k němu i snaha místní vlády vylepšit reputaci Louisiany, která utrpěla po ničivém zásahu hurikánu Katrina v roce 2005.

Krvavé kohoutí zápasy, odehrávající se ve velkých arénách i na druhořadých zápasištích, přitahovaly zájem obyvatel Louisiany po celé generace a podle zastánců zápasů také ze zdejšího života jen tak nezmizí. Tak jako ilegální pálení alkoholu, budou prý i zápasy utajeně pokračovat v odlehlých územích státu a majitelé kohoutů se nezaleknou ani pokut či dokonce vězení, které jim za provozování tohoto "sportu" hrozí. Trestem za účast na zápasech je pokuta až do výše 1000 dolarů (asi 16 200 Kč) a šestiměsíční vězení.

"Kohoutí zápasy jsou ve skutečnosti v každém státě, jen se skrývají před zákonem," komentovala nové zákony Elizabeth Barrasová, která 14 let provozuje kohoutí arénu v okrese St. Martin.

Od minulého roku jsou navíc ilegální i sázky na kohoutí zápasy. Oba tyto zásahy tak skoncovaly s tímto kdysi kvetoucím průmyslovým odvětvím, tvořícím zdroj legálních příjmů pro mnohé hotely, restaurace a obchody.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině