Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lenost je zřejmě určena geneticky

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: Famous - 
22. července 2008
10:11

Zdravotníci dnes vyzdvihují cvičení a pohyb, který jediný podle nich může člověku zaručit štíhlou postavu a zdraví. Některé jedince k tomu není třeba příliš vybízet, protože sport milují přirozeně.

Pro jiné je ale snaha odlepit zadek od gauče a začít se hýbat poněkud intenzivněji něčím nedosažitelným. Američtí odborníci teď zjistili, že gaučoví povaleči mají svou lenost v genech.

Dosud existovalo jen minimum studií, které by se zabývaly vlivem genů na aktivitu lidí. Nejnovější studie ze Severní Karolíny experimentující na myším modelu ale naznačuje, že geny by mohly hrát v procesu aktivního přístupu k životu důležitou roli.

J. Timothy Lightfoot z University of North Carolina objevil na chromozómu myší šest míst, jejichž pozměněním dojde k výrazné změně v aktivitě jedince. Dědičné dispozice k lenosti či aktivnímu přístupu k životu tedy ovlivňuje minimálně šest genů. Další studie ze Severní Karolíny navíc odhalila nových sedmnáct lokusů, jejichž vzájemná interakce měla vliv na aktivitu jedince. Sečteno a podtrženo to znamená, že geny ovlivnily až 84 procent rozdílů v chování u myší.

"Můžete se narodit jako gaučový povaleč? Ve fyziologii pohybu jsme tak nebyli zvyklí uvažovat, ale teď bych řekl, že se tak člověk narodit může," uvedl kineziolog Lightfoot v komentáři ke své studii.

"Stále více a více pozorujeme rozdíly v chemii mozku. Jsme skutečně přesvědčeni, že rozdíl tkví právě v mozku. Tam leží klíč k tomu být víc aktivní," dodal Lightfoot s tím, že na vztah k pohybu a cvičení má silný vliv také prostředí a výchova.

 

Pohodlnost mužů prý může způsobit nevěru jejich žen. Více zde.