Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Dům, který funguje jen na vítr a slunce

Autor: Eva Miklánková, kol - 
20. července 2008
05:00

Takhle vypadá nejúspornější dům světa! Manželé Michael a Dorothy Reaovi si ho postavili na Shetlandských ostrovech ve Skotsku. Třípokojový příbytek, který energii získává pouze z větru a ze slunce, vyšel přibližně na 6,2 milionu korun.

Dům okamžitě přitáhl pozornost stavitelů po celém světě. Skotští představitelé v Edinburghu stavbu dokonce vyhlásili za světový úkaz!

Shetlandy

Na Shetlandských ostrovech, nejsevernějším místě Velké Británie, dokáže být život velice těžký. Kruté zimy, nemilosrdně silné větry, dokonce nejsilnější ze všech obývaných částí světa vůbec, a v létě nekonečná až třicetistupňová vedra. A právě tento kousek země si Reaovi vybrali za svůj domov. Za místo, kde spolu postaví – jak ho sami nazývají – nejzelenější dům světa. Energii potřebnou na fungování třípokojového domu a vůbec na přežití získávají z přírodních zdrojů – z větru a ze slunce.

I když manželé popisují svůj dům jako docela obyčejný, rychle se stal známým po celém světě. Na jeho stavbě se podíleli výzkumníci z Dundee University a Duchy College v Cornwalle. U dřevěného domu je plantáž, na níž manželé pěstují zeleninu, ovoce a léčivé bylinky. "Na ten dům jsem čekala dvacet čtyři let. Je to normální útulný domeček, nic úžasného. Šlo o seriózní projekt bezenergetického chodu, ale současně je to dům, ve kterém spolu s manželem můžeme zestárnout," říká Dorothy.

Jak to vše funguje?

Dům je silně izolovaný a jeho vyhřívání zajišťuje sluneční záření, které zahřívá vodní baterii u domu. Teplo se potom pomocí ventilace dostává dovnitř budovy. Dešťová voda se používá na praní a splachování WC. Velká okna zachycují teplo ze slunce. Energie na mytí nádobí, topinkovač, chladničku, počítač a podobné věci pochází z větrné turbíny, která zásobuje palivovou baterii schopnou naakumulovat energii na čtyři dny. Úsporné žárovky spotřebují dohromady tolik kolik jedna 100wattová.

Známý na celém světě

Život v domě pozorně sleduje dokonce kancelář skotského premiéra. I státní představitelé v Číně studují tento projekt a plánují v podobném duchu postavit kolem pěti tisíc ekodomů v jihočínském městečku Guangzhou. Vloni si Reaovi zřídili i svoji webovou stránku (www.zerocarbonhouse.com). Ta se stala hned čtvrtou nejnavštěvovanější na vyhledávacím portále Google. Michael Rea denně odpovídá na stovky e-mailů z celého světa od studentů ekologie, různých aktivistů, a dokonce od kanadských senátorů, které fungování jedinečného domu nesmírně zajímá. "Věřím, že náš dům je první tohoto druhu na světě. Když jsme ho mohli postavit my tady, může to udělat kdokoliv kdekoliv na světě," říká bývalá učitelka Dorothy Rea.