Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kuřák má o 40 minut kratší pracovní dobu!

Čeští šéfové jsou tolerantní, ale je to fér?
Čeští šéfové jsou tolerantní, ale je to fér?  (Autor: scom)
Autor: ČTK, růž - 
14. července 2008
05:00

Minuty a hodiny pracovní doby, které mizí v cigaretovém dýmu. 'Ukradenou' pracovní dobu začínají po svých zaměstnancích tvrdě vyžadovat zatím jen dánské firmy.

Kuřáci v Česku můžou zůstat v klidu. Čeští šéfové o nějakém nadělávání prokouřené pracovní doby neuvažují. Zatím...

Kvůli pauzám na cigaretku přicházejí firmy ročně o stovky i tisíce pracovních hodin. Jako první do boje s 'rauchpauzami' vyrazily některé dánské firmy. Bič do ruky jim vložil tamní přísný protikuřácký zákon. Firmy, které chtějí získat zpět prokouřenou pracovní dobu, tak nařizují zaměstnancům vykazovat přestávky ke kouření jako dobu pracovního volna.

Kuřáci se brání a cítí se diskriminováni. Zburcovali dánské odbory, které poukazují na to, že stejní zaměstnavatelé tolerují podobná drobná přerušení práce, jako je přestávka na kafe či vyřizování soukromých mailů, a započítávají je do pracovní doby svých pracovníků.

Na stížnosti kuřáků ale zaměstnavatelé neberou ohled. "Jestliže se cítíte diskriminováni, tak prostě přestaňte kouřit," vzkázal milovníkům tabáku zástupce dánského svazu zaměstnavatelů Flemming Dreesen.

 

Bič zákona nikdo nevyužívá

Použít zákon a nechat kuřáky pauzy napracovat se ale nikdo zatím nechystá. "Pokud kuřák nekouří jen v rámci přestávek na jídlo a oddech, a to si lze jen těžko představit, mohl by po něm zaměstnavatel chtít, aby si kuřáckou přestávku napracoval," říká Jaroslav Vaško z www.epravo.cz. Šéf také může rovnou zakázat kuřákovi, aby odbíhal ze svého pracoviště na cigárko. Problém je ale v tom, že kouření je dovolená droga. "Pokud bude člověk argumentovat svou závislostí a nutností udělat si pauzu na cigaretu, protože by bez ní nemohl fungovat, měl by mu to zaměstnavatel umožnit. Ale samozřejmě za určitých podmínek. Třeba takových, že si tyto pauzy napracuje," dodává právník Vaško.

Kouření a zákon

Stop cigaretovému dýmu! Tak to má podle zákona vypadat na všech pracovištích. Zákon totiž mluví jasně. Šéf musí zajistit dodržování zákazu kouření. Milovníci cigaretového dýmu se musí s cigaretou uchýlit do vyhrazených prostor, kde je zajištěno dostatečné větrání. Další možností je pak kouření venku, před budovou pracoviště. Zákaz je dokonce tak přísný, že se vztahuje i na dýmání na chodbách nebo třeba i toaletách.

Musím kouřit! Jinak mi to nemyslí!

Nervozita, nesoustředěnost a špatná nálada. Tak se u silných kuřáků projevuje delší doba bez cigarety. A právě silnou závislostí se kuřáci ohánějí, aby mohli dál v práci kouřit.

"Mezi kuřáky jsou asi tři čtvrtiny těch, u kterých se během času rozvinula fyzická závislost na nikotinu," vysvětluje ředitelka České koalice proti tabáku Kateřina Langrová. Jejich tělo si na nikotin zvyklo, protože v mozku došlo ke změnám podobným třeba těm, které vyvolává kokain. A pokud o svou drogu přijdou, mají abstinenční příznaky.

"U každého se mohou projevit rozdílně a různé míře. Mezi nejčastější patří velká nutkavá chuť na cigaretu, nervozita, neschopnost se soustředit, neklid, špatná nálada až deprese a třeba také zvýšená chuť k jídlu," vypočítává MUDr. Langrová. U někoho můžou být abstinenční příznaky tak silné, že mu znemožňují běžné denní činnosti včetně práce v zaměstnání. "Je možné ale využít léky, které abstinenční příznaky potlačí. Některé lze koupit volně v lékárnách - jako náplasti, žvýkačky, pastilky, inhalátory a tabletky pod jazyk. Jiné jsou jen na lékařský předpis. Tyto léky jsou učeny především pro kuřáky, kteří se rozhodli přestat kouřit, lze je ale využít i v případech, kdy kuřák potřebuje překonat určitou dobu bez cigaret a vzhledem ke své závislosti s tím má problém," dodává doktorka Langrová.


Proč zakázat kouření v práci

*Nekuřácké pracoviště je jediná účinná ochrana nekuřáků před účinky tabákového kouře.

*Zavedení nekuřáckého pracoviště je silnou motivací pro kuřáka kouření omezit nebo s ním úplně skončit.

*Pracovní neschopnost a nemocnost je vyšší mezi kuřáky než mezi nekuřáky. Kuřáci mají vyšší nemocnost až o 60 % než nekuřáci, kuřačky pak o 15 procent.

*Kuřáci jsou totiž více náchylní k nastydnutí, virózám a chřipce.

*Kuřáci mají dvakrát více pracovních úrazů než nekuřáci.

*Kuřáci mají nižší produktivitu práce (průměrně prokouří asi 40 minut denně).

*Kvůli kouření bojují kuřáci denně s podrážděnýma očima a sliznicemi a hůř se soustředí na práci.

*Kuřáci častěji odcházejí předčasně do důchodu a je mezi nimi více invalidních důchodců (jsou náchylnější k nemocem srdce, cév a dýchacích cest).

*Mezi kuřáky je vyšší riziko úrazovosti a vzniku nemocí z povolání.

Zdroj: dokurte.cz

 

Tady jsou kuřáci v klidu

*Česká pojišťovna

"Kdo se bez cigarety neobejde, má vyhrazené místo, na kterém dýmem neobtěžuje ani klienty, ani kolegy. Kouření nikoho neosvobozuje od stoprocentního plnění pracovních povinností," říká Václav Bálek.

*Česká spořitelna

"Ve většině budov České spořitelny je vyhrazen i prostor pro zaměstnance kuřáky. Přestávky na kouření započítáváme do standardních přestávek na jídlo a oddech zaměstnance," říká Kristýna Havligerová.

*Hyundai Motor

"Naše kanceláře i výrobní haly jsou nekuřácké a zaměstnanci mají vyhrazená místa ke kouření," říká Petr Vaněk. "Čas strávený s cigaretou se zatím nenapracovává, ale na druhou stranu každý, kdo jde kouřit, si je vědom toho, že si bere pětiminutovou pauzu," dodává Vaněk.

*Jysk

"V naší společnosti je v pracovních prostorách kouření zakázané," říká Peter Brányik. Ve všech zemích, kde má dánský Jysk pobočky, se kouření nepovažuje za přestávku, a proto je zaměstnanci nemusí napracovávat.

*Kofola

Přísný zákaz kouření v kancelářích i výrobě mají v Kofole. Kuřáci se můžou uchýlit do speciálních místností - 'kuřáren'. "Co se týká 'nadělávání' - tak zatím nejsme tak daleko jako v Dánsku," říká Martin Klofanda.

*Telefónica O2

"Kouření je striktně zakázáno, a to jak v pracovní, tak v mimopracovní době na všech pracovištích kromě míst, která jsou k tomu vyhrazena," říká Radka Spiesová. Přestávky na cigaretu se nikde nevykazují a nenapracovávají.

 

Zabiják jménem cigareta

Každý rok v Evropě kvůli kouření umírá 650 000 lidí. Je mezi nimi 80 000 lidí, kteří podléhají nemocem v důsledku pasivního kouření. Sedmdesát procent Evropanů jsou nekuřáci. Naprostá většina, 86 procent, je pro zákaz kouření na pracovišti a více než šest desítek procent pro zákaz kouření v barech a restauracích.


Pro pomoc při odvykání kouření, ale i dotazy týkající se vlivu kouření na zdraví můžete volat na Linku pro odvykání kouření 844 600 500, každý všední den 12-20 hodin, za cenu místního hovorného z celé ČR.