Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bez nich se dá taky žít...

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: luc - 
6. července 2008
11:14

 

Dokážeme se obejít bez slinivky? Je slepé střevo opravdu tak zbytečné, jak se o něm všeobecně tvrdí? Proč se nám zuby moudrosti nevejdou do pusy? Nedělní Blesk pátral po částech lidského těla, bez kterých by člověk dokázal žít poměrně plnohodnotný život. Některé z nich jsou jen vzpomínkou na začátky evolučního řetězce, jiné sice potřebujeme, ale dokáže nám je nahradit vyspělá medicína.

 

Jen mužské tělo

VARLATA

Nemají pouze funkci uchovávat mužské pohlavní buňky, ale také produkují pohlavní hormony. Ty regulují růst vousů, typ ochlupení, hloubku hlasu, sexuální chování, atd. Díky moderní medicíně (podávání potřebných hormonů) tak mohou i muži, kteří o varlata ze zdravotních důvodů přišli, vést normální život.

MUŽSKÉ PRSNÍ BRADAVKY

Mléčné žlázy se u plodu vyvíjejí dříve, než je hormony rozhodnuto o jeho pohlaví. Muži tedy sice jsou vybaveni prsní tkání připravenou k produkci mléka, ale bez potřebných pohlavních orgánů jsou jim k ničemu.


ŽLUČNÍK

Je něco jako sklad žluči produkované v játrech. Hruškovitý vak se vyprazdňuje hlavně po jídle a napomáhá k dobrému trávení potravy. Přestože je významným orgánem, není nezbytný k životu a trávicí proces bude probíhat i bez něj.

ZUBY MOUDROSTI

V současnosti jsou pro člověka spíše přítěží, protože se živíme měkkou stravou a tyto silné rozmělňovače tudíž nepotřebujeme. Proto se také lidem postupem času zkrátily čelisti a »moudráky « už nemají dostatek místa pro růst. Navíc jen u deseti procent lidí jsou tyto třetí stoličky zdravé.

ŠTÍTNÁ ŽLÁZA

Žláza motýlovitého tvaru umístěná před hrtanem shromažďuje jód potřebný k výrobě hormonů thyroxinu a trijodthyroxinu. Ty řídí v těle spotřebu energie v tělních orgánech a buňkách. Imunitní systém ale proti žláze často vyrábí protilátky. I když je pro tělo velmi důležitá, po jejím odstranění lze nahradit štítnou žlázu léky.

LEDVINA

Je krevní filtr odvádějící škodlivé látky pryč z těla. Díky tomu, že je ledvina v lidském těle párový orgán, můžeme si dovolit žít i pouze s jednou. I jedna ledvina dokáže zabezpečit a očistit celé tělo. Přežívat se dočasně dá i bez obou ledvin, které umí částečně nahradit proces zvaný dialýza (filtrování krve pomocí přístroje).

SLEPÉ STŘEVO

Červovitý výběžek bývá často považován za zbytečnou část těla. Rád se zaněcuje a z toho důvodu bývá chirurgicky odstraněn. Lidé se domnívají, že je zcela zbytečný, což však není úplně pravda. Pomáhá totiž bojovat s nejrůznějšími chorobami a podporuje obranyschopnost těla.

TLUSTÉ STŘEVO

V tlustém střevu dochází k vstřebávání vody, vitaminů a minerálů. Vysoké procento lidí u nás onemocní rakovinou tlustého střeva. V takových případech bývá mnohdy část tlustého střeva odstraněna. Pokud nebylo možné k sobě po odstranění nádoru dva zdravé konce střeva přišít, nahradí střevo tzv. vývod. Jím stolice odchází z těla ven do speciálního sáčku.

SLEZINA

Je orgánem podílejícím se na tvorbě krve. Pokud je slezina nemocná, může působit krevní choroby. Nejčastěji se odstraňuje z těla kvůli poranění při nehodě, při zvýšené funkci, pokud ji napadne nádor. Kvalitu života její absence příliš nezhoršuje, pouze lehce snižuje odolnost proti infekci.


DĚLOHA (jen ženy)

O tomto ženském vnitřním pohlavním orgánu by se dalo s nadsázkou říct, že plní funkci v těle především jako »úložna « a »výkrmna« zajišťující vývoj plodu. Žena bez dělohy sice ztrácí schopnost rozmnožování, ale její život bez tohoto orgánu rozhodně není v ohrožení.