Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dorinka: Bez operace srdce by zemřela hlady!

Autor: Petra Hátlová - 
14. června 2008
05:00

Boj o život. To byly první měsíce života tříměsíčního štěňátka zlatého labradora Dorinky. Fenečka se totiž narodila se vzácnou srdeční vadou, kvůli které by zemřela hlady.

Pejskův jícen přiškrtila cévka u srdce, takže potrava nemohla postupovat dále do žaludku.Majitelé se ale rozhodli, že Dora dostane šanci. Život pejskovi zachránila unikátní operace.

To, že štěňátko není úplně zdravé se ukázalo v okamžiku, když začalo samo žrát. „Dokud Dorinka pila od mámy, všechno bylo v pořádku. Zhruba v šesti nedělích byla odstavena a začala sama žrát pevnější stravu. Jenže všechno vydávila,“ vzpomíná majitel Kreps z Litoměřic.

Veterinární kontrola pak odhalila příčinu potíží. „Dorinka má velmi vzácnou vadu, která se vyskytne tak u jednoho pejska ze sto tisíc. Pokud by problém nebyl řešen operativně, pejsek by zemřel hladem a na podvýživu,“ vysvětluje veterinář Jan Hnízdo z pražské kliniky Animal Clinic. Fenečce ale hrozilo ještě jedno nebezpečí. Kvůli vadě mohla být utracena. „Většina chovatelů by to tak řešila. My si ale Dorku necháme. Je to náš miláček,“ říká chovatel.

 

Vzácná srdeční vada

Štěně zlatého labradora mělo vzácnou srdeční vadu (odborně perzistentní pravostranný aortální oblouk). Jícen čubičky neprocházel za aortou a srdečnicí jak je to správné, ale mezi nimi. Uskřípnutý jícen tak byl průchodný pouze pro tekutiny, například pro mateřské mléko a vodu. Pevná strava se hromadila v rozšířené části před uskřípnutím a pejsek potravu vydávil dřív, než došla do žaludku.

 

Jak probíhal zákrok za 15 tisíc

Celá operace netrvala déle než hodinu. „Velmi rychle jsme museli podvázat na obou stranách cévku, která měla zaniknout před narozením a u Dorinky byla stále funkční. Cévku jsme pak odstranili. Během zákroku hrozily dvě vážné komplikace. První bylo vykrvácení, pokud by nebyla cévka dobře zaškrcená. Dalším problémem mohly být potíže s tlakem v srdíčku. Ten mohl vzniknout právě po odstranění cévky, která v oběhu pracovala jako spojka,“ vysvětluje veterinář Jan Hnízdo.