Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ketamin prý může rychle a účinně léčit deprese

Ilustrační foto - deprese
Ilustrační foto - deprese  (Autor: Jindřich Mynařík)
Autor: Famous - 
9. května 2008
10:05

Klubová droga ´káčko´ neboli ketamin je anestetikum, které může podle anglických vědců pomoci depresivním lidem.

Halucinogenní látku ketamin zná řada návštěvníků nočních podniků pod názvem káčko nebo vitamin K.

Jedná se o anestetikum, které navozuje pocity oddělení duše od těla. Podle anglických vědců ale může být využita při léčbě depresí tam, kde běžné léky nepůsobí. Ketamin totiž působí na orbifrontální kůru mozkovou, která u depresivních lidí vykazuje vysokou aktivitu.

Ketamin navozuje vyvážený stav v oblasti nad očima a lidem s depresemi skutečně pomáhá zlepšit jejich neblahý stav.

"Oblast je podle všeho zodpovědná za pocity viny, strachu, obav a na fyzické úrovni zvýšený tep srdce. Výsledky této studie nám poskytují zcela nový způsob léčby depresí a novou dráhu, jak chápat deprese," uvedl autor studie Bill Deakin z University of Manchester.

Neurologové z Manchesteru podali třiatřiceti mužům ketamin nitrožilně a sledovali minutu po minutě činnost mozku pomocí magnetické rezonance.

"Výsledky byly překvapující, protože vědci očekávali, že ketamin místo toho postihne část mozku, která ovládá psychózu. Byla tam sice zaznamenána nějaká aktivita, ale mnohem výraznější bylo omezení činnosti v oblasti zodpovědné za deprese," tvrdí Deakin.

Ketamin dokáže depresivní stavy potlačit již do 24 hodin, zatímco Prozac nejdříve za několik týdnů.

"Nejnovější objevy dávají vědcům jasný cíl, vytvořit nový lék a nabídnout tak naději mnoha lidem, kterým Prozac nebo jiné standardní léky nepomáhají," vysvětluje Deakin unikátnost objevu.

Prozac, Sertralin, Zoloft či Citalec jsou jen komerční názvy skupiny léků na deprese, kterým se říká SSRI antidepresiva - neboli selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu. SSRI ovšem způsobují pokles libida a u řady mužů i žen vedou k problémům při dosažení orgasmu.

Závěry studie byly publikovány v odborném časopise Archives of General Psychiatry.