Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 obrazů, které byste měli znát

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Lucie Bártová - 
4. května 2008
01:00

Každý měl mít alespoň nějaké povědomí o výtvarném umění. Pokud budete znát našich 10 obrazů ve světě štětců a palet se neztratíte.

Výtvarné umění vám nic neříká a stěží poznáte i nejslavnější portrét světa - Monu Lisu? Nebo si myslíte, že znáte všechno?

Pak se dobře podívejte! Tyto obrazy jste už určitě někdy viděli a měli byste znát alespoň umělce, kteří je vytvořili. Nedělní Blesk sestavil svou vlastní sbírku klasických děl světových malířů, kteří patří k těm nejznámějším. Jak známá jsou pro vás?

<strong>Leonardo da Vinci: Mona Lisa</strong>
Nejslavnější portrét všech dob, který namaloval da Vinci na počátku 16. století. Obraz byl pár let po svém vzniku prodán francouzskému králi, na začátku 20. století se ho podařilo z Paříže ukrást a převézt do Itálie. Dnes je Monu Lisu možné zhlédnout v útrobách francouzského paláce Louvre.

<strong>Pablo Picasso: Harlekýn</strong>
Jeden z nejplodnějších malířů zvládl namalovat údajně kolem 3500 obrazů. Picasso měl ve svém tvůrčím životě několik období: růžové, modré, africké... Jedním ze symbolů jeho tvorby se stali harlekýni. Harlekýna obyčejně vyobrazoval v šatech se čtvercovým vzorem.

<strong>Sandro Botticelli: Zrození Venuše</strong>
Obraz, díky němuž získal italský malíř Sandro Botticelli slávu. Renesanční Venuše jako zosobněná matka přírody je obklopena Amorem vystřelujícím šíp, Merkurem zahánějícím mlhu nebo také tančící Grazií. To vše se odehrává v malebném pomerančovém háji.

<strong>Jan Zrzavý: Kleopatra</strong>
Jan Zrzavý patří k nejvýznamnějším českým malířům 20. století. Rád se vracel k oblíbeným motivům, z nichž nejznámější je Kleopatra. Ta se dočkala hned několika variant. Zrzavý ilustroval knihy, maloval krajinky, zpracovával scénografi cké návrhy a v 60. letech se stal národním umělcem. Jeho díla jsou oblíbená i mezi padělateli.

<strong>Claude Monet: Lekníny</strong>
Už za svého života se stal slavným a bohatým umělcem. Jeho nejznámějším výtvorem byl cyklus impressionistických obrazů, které maloval v zahradě u svého domu ve francouzském městečku Giverny. Hlavním motivem byly lekníny v jeho rybníčku.

<strong>Paul Gauguin: Útěk (tahitská idyla)</strong>
Umělec ze španělské důstojnické rodiny našel svůj ráj na tichomořském ostrově Tahiti. Zdejší prostředí mu poskytlo mnoho exotických tváří a námětů, které ho později proslavily po celém světě. Obraz Útěk namaloval v roce 1902 a o jednadvacet let později jej zakoupil český stát. Dnes patří toto slavné dílo do sbírky Národní galerie v Praze.

<strong>Andy Warhol: Marilyn Monroe</strong>
Původně tvořil tento extravagantní umělec inzeráty, v šedesátých letech minulého století začal malovat předměty, které byly součástí všedního amerického života jako plechovky polévky nebo coca-colu. Jeho nejslavnějším dílem jsou však portréty hollywoodské herečky Marilyn Monroe. Fotografie zabarvoval různými způsoby a změnami odstínů dokázal měnit výraz její tváře.

<strong>Alfons Mucha: Gismonda</strong>
Chuť slávy poznal český malíř a secesní designér Alfons Mucha v Paříži. Jeho šťastnou zakázkou byly plakáty pro divadlo známé francouzské herečky Sarah Bernhardt. A oslnil hned tím prvním - Gismondou. Herečka s ním poté hned uzavřela smlouvu na celou sérii plakátů.

<strong>Henri de Toulouse-Lautrec: Moulin Rouge</strong>
Zpodobňoval ženy z pařížských tančíren a nevěstinců. Kabaret Moulin Rouge se stal jeho hlavním námětem. Plakát, který pro něj namaloval, Toulouse-Lautreca proslavil.

<strong>Vincent van Gogh: Autoportrét</strong>
Za svůj život se nizozemský malíř Vincent van Gogh portrétoval snad třicetkrát. A snad každý ví, nebo by vědět měl, že Gogh trpící psychickou poruchou si při jedné z těchto maleb uřízl kus (údajně levého) ucha. Prý proto, že se mu nevešlo na plátno. Na několika dalších portrétech se vyobrazil i s fáčem omotaným kolem hlavy.