Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Unikátní sbírka: Když střílí opasek i model tanku...

7. ledna 2008
12:00

V Policejním muzeu je k vidění soubor amatérsky upravovaných a podomácku vyrobených zbraní. Nic takového jinde nenajdete

Jde o světový unikát! Zhruba 120 podomácku vyrobených palných zbraní můžete vidět na jedinečné výstavě v Policejním muzeu na pražském Karlově. A jsou tady i takové zajímavosti, jako například střílející opasek, krátké zbraně pytláků, střílející hole, 'apačský revolver', střílející tužky, zapalovač a dokonce malý model tanku Leopard na malorážkové náboje. Takový soubor amatérsky upravovaných a podomácku vyrobených zbraní je s největší pravděpodobností jediný na světě. "Vedle primitivních a 'hrubých' zbraní, představených třeba kusem borového klacku s přivázanou trubkou, jsou mezi vystavenými exponáty také doslova lahůdky," řekl Blesku mezi vitrínami autor výstavy Václav Rutar, který s kurátorem sbírek Policejního muzea Pavlem Šmejkalem zajímavou výstavu připravil. A právě některé z unikátních zbraní mají také svůj osud a příběh. Tady jsou tři z nich...


Tank jako malorážka Naprostým technickým unikátem mezi exponáty výstavy je bezesporu střílející model tanku Leopard. Jeho tvůrce Jiří P. (37) ze Svitav byl machr na zbraně. Vzbudil zájem policistů, když prodal dvěma kamarádům údajně revolver. Kriminálce tvrdil, že doma žádné jiné zbraně nemá. Tak došlo na domovní prohlídku. "Měl smůlu. Ve skříni našli policisté další zbrojní arzenál. Byl mezi nimi také model tanku s elektrickým pohonem ovládaným na dálku. V maketě Leopardu muž zabudoval hlaveň malorážky i se zásobníkem. Vyrobil tak dokonalou střílející 'ostrou' malorážku," řekl Václav Rutar. Vyučený strojní zámečník a milovník zbraní skončil u soudu s roční podmínkou, jeho střílející malorážkový tank propadl státu a je nyní ve sbírkách Policejního muzea.
Předělal signálku, přišel o ruku Mezi milovníky zbraní patřil i voják základní služby. Potají si domů od útvaru přivezl do civilu po dvou letech i nebezpečný 'suvenýr' - armádní signální pistoli. "V dílně si mladý muž zbraň upravil podle svých představ. Do hlavně signální pistole umístnil jakousi vložnou hlaveň. Jako střelivo potom použil brokový náboj," přiblížil další exponát výstavy jeden ze správců sbírek Policejního muzea Lubomír Kašpar. Kolikrát mladík z podomácku upravené zbraně vystřelil, to už asi nikdo přesně nezjistí. Jeden takový pokus se mu ale stal osudným a poznamenal ho na celý život. "Nabil pistoli a zmáčkl kohoutek. V tu chvíli ale přišel o ruku v zápěstí," doplnil Kašpar.
Stařec a střílející opasek Karel P. (+70) byl už za války zdatný zbrojíř. Za spolupráci s velitelem paravýsadku Silver A Alfrédem Bartošem se dostal do koncentráku. Přežil, ale v březnu 1991 se bohužel zastřelil podomácku zhotovenou pistolí v Pardubicích, přímo před Bartošovou pamětní deskou. "Byl to určitě zdatný kutil. Udělal si pistoli, kterou se zastřelil, a navíc měl v době sebevraždy na sobě i střílející opasek. Než si prostřelil hlavu, zvedl ruce, jako by se policistům vzdával. Přitom ale měl na pažích přivázané provázky. Ty vedly ke spoušti na přezce, kde byly na každé straně čtyři minihlavně na malorážkové náboje. V ten samý okamžik, kdy zazněl výstřel z pistole, třesklo i osm ran z opasku. Jedna z kulek prý zasáhla zakročujícího policistu," řekl Václav Rutar.