Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jára Cimrman: 40 let českého génia

Autor: Jan Sehnal - 
28. září 2007
01:00

Tvůrci nedoceněného českého génia slaví kulatiny! Ve čtvrtek 4. října to bude 40 let od chvíle, kdy mohli diváci vidět hru Járy Cimrmana poprvé

Ve čtvrtek 4. října uběhne přesně čtyřicet let od chvíle, kdy mohli čeští diváci vidět hru největšího českého génia - Járy Cimrmana - vůbec poprvé! Pánové Jiří Šebánek, Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak a Miloň Čepelka tehdy slavnostně otevřeli se svými spolupracovníky divadlo Járy Cimrmana. Osoby, která nikdy neexistovala, ale přesto 'žije'. Píše se rok 1967, Cimrmanova hra se uvádí v Malostranské besedě a lidé stojí na lístky v dlouhých frontách. Píše se rok 2007, hry se uvádějí v Žižkovském divadle Járy Cimrmana a lidé stojí na lístky v dlouhých frontách. Snad nic neilustruje desítky let trvající úspěch více. Lidé si poetiku her zamilovali. Což se ovšem o komunistických cenzorech říci nedá. Hromadu narážek nešlo přehlédnout a přeslechnout. A tak se soubor musel čtyřikrát stěhovat. Poslední přesun divadelníci zvládli s elegancí sobě vlastní a nechali pražské tramvaje polepit plakáty: 'Jelikož bylo zjištěno, že Jára Cimrman prokazatelně bydlel ve Štítného ulici na Žižkově, i jeho divadlo bude v této ulici hrát.' Génius, ale smolař Celkem patnáct napsaných her a jedenáct tisíc repríz, neboli 275 představení ročně. Desítky tisíc prodaných kazet, CD, videokazet i DVD. Příběhy (fiktivního) talentovaného vynálezce, kterého životem provázela smůla, se staly kultovní. Kolikrát přišel jako velký badatel s vynálezem nebo nápadem jen o chvíli později, než si ho stačil patentoval či objevit někdo jiný. Vždyť to byl právě Cimrman, který minul severní pól o pouhých sedm metrů, když byl na útěku před hladovým kmenem Mlasků! Vždyť právě Cimrman objevil žárovku, transformátor či pojistky. Vždy ale dorazil na úřad o něco později než třeba Thomas Alva Edison. Vždyť to byl právě Jára, který si v roce 1908 na schodišti pana Jamese Heywooda bolestivě narazil koleno. Právě proto ho opět předběhl na patentovém úřadu Edison s vynálezem helikoptéry. A právě kvůli tomu ho na londýnských olympijských hrách předběhli v maratonu atleti jiných národů a on nezvítězil... Byl to prostě smolař každým coulem. Pamětní deska i výstava Byť měl spoustu smůly, jedno mu upřít nelze - byl skutečně geniální. Přeci uznejte, kdo může vést obsáhlou korespondenci s významný dramatikem a nositelem Nobelovy ceny za literaturu G. B. Shawem než právě Cimrman? Co naplat, že ji Shaw vůbec neopětoval a nenapsal mu ani řádku... Významu Cimrmana si je však u nás vědom téměř každý. Ne nadarmo má na zahradě českého velvyslanectví v Londýně pamětní desku, obsáhlou výstavu na pražském Petříně či brzy snad po sobě pojmenovanou horu v pohoří Altaj. Cimrmanův věhlas je i po čtyřiceti letech neutichající, čehož si je vědom i Václav Havel (70), který v návštěvní knize výstavy zanechal jasné poselství: "Cimrman nás všechny přežije!"


5x o Cimrmanovi Narodil se: Ve Vídni mezi roky 1853 až 1859, ovšem kvůli špatnému rukopisu matrikáře může jít i o dřívější dobu. Rodiče: Otec byl český krejčí Leopold Cimrman a matka rakouskou herečkou Marlen Jelinková-Cimrmanová Čím byl: Český vynálezce, cestovatel, filozof, básník, učitel, dramatik, hudebník, sportovec a kriminalista. Nedoceněn: Byť je znám jako všestranný génius, z ankety Největší Čech, kterou vedl, byl vyřazen. Úmrtí: Zemřel asi v lese u obce Skalka v Ústeckém kraji na Husí cestě. Naposledy však pobýval v Liptákově v Jizerských horách, tam stopa končí.
Čím perlí... * Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat. * Stav dobytka oproti minulému roku nezměněn. Méně krav, ale zato více volů. Také sviní je letos dost. * Lepší pivo v žaludku, nežli voda na plicích. * Počátečním bodem našeho poznání je omyl. Ten v průběhu dalšího poznávání vyvracíme. Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Ale víme to správně! * Jsem bezvýhradný ateista, až se bojím, že mě Pánbůh potrestá. * 1. Liptákovský objev byl učiněn 23. února v 10.05 hodin dopoledne kolem roku 1966.
Co všechno vymyslel? * Hraběti Zeppelinovi pomáhal konstruovat první vzducholoď. Měla gondolu z českého vrbového proutí a pevnou konstrukci ze švédské oceli. * Ve švýcarských Alpách jako první zavedl a také vykonával funkci porodního dědka. * Zdokonalil setrvačník dámských hodinek Piccolo. * V Paraguayi založil loutkové divadlo. * Ve Vídni zřídil kriminalistickou, baletní i hudební školu. * Jako první vynalezl jogurt. * Thomasi Alva Edisonovi vypomáhal s detaily jeho první žárovky. * Gustavu Eiffelovi poradil, aby Eiffelově věži 'roztáhl nohy'. V původním návrhu je totiž měla svisle a věž tak neměla patřičnou rovnováhu. * Vynalezl CD, neboli Cimrmanův disk. Ten byl opět objeven až roku 1979 a byl nazván kompaktní. * Má na svědomí i další vynálezy: třeba dvoudílné plavky, princip internetu či plnotučné mléko.
Jak vzniklo divadlo? Prvotní myšlenku založit Divadlo Járy Cimrmana měl Jiří Šebánek (+77) v roce 1966. Inspiroval se rozhlasovým pořadem Vinárna U Pavouka a dal námět na jeho převedení na divadelní prkna. Svůj nápad pak prezentoval Zdeňku Svěrákovi (71), Ladislavu Smoljakovi (75) a Miloňi Čepelkovi (71). Ti rozhodli, že ke spolupráci ještě přizvou Jana Trtílka, Karla Velebného, Oldřicha Ungra a režisérku Vinárny U Pavouka Helenu Philippovou. Svěrák se Šebánkem si navíc dali úkol - do konce roku každý napíše jednu hru. A stalo se: 4. října 1967 uvedli vůbec první představení s názvem Akt. Divadlo tehdy hrálo v Malostranské besedě. V dalším období už je autorskou dvojicí výhradně duo Svěrák - Smoljak. Z mladíků se stali bělovlasí dědové, ale jejich mysl je stála mladá. Těšme se na další hru!
Jak ho vnímají celebrity? 1) Je Vám humor Cimrmana blízký? 2) Jakou hru máte nejraději? 3) Který citát z jeho her vám utkvěl v paměti? Jana Doleželová (26) Miss České republiky 2004 1) Cimrmana miluju! Mám jeho hry doma na DVD a CD a když je chvíle, tak si je pouštím pořád dokola! 2) Jednoznačně Záskok a Dobytí severního pólu, ty jsou plné toho inteligentního a nápaditého humoru. 3) U mě rozhodně vévodí citát: "Ty nejsi Vlasta. Ty jsi Vlasta.". Adéla Gondíková (34) herečka, moderátorka 1) Cimrman mě baví, ale větší odborník na něj je hlavně můj bratr. 2) Líbila se mi určitě Afrika a Dobytí severního pólu, ale povedené jsou i ostatní představení. 3) Zaujal mne třeba "Jsem bezvýhradný ateista, až se bojím, že mě Pánbůh potrestá." Iva Kubelková (30) První vicemiss České republiky 1996, moderátorka 1) Jeho humor mám ráda. Cimrmana jsem ale poslouchala hlavně dřív na deskách. 2) Nejvíc se mi líbilo Dobytí severního pólu či Dlouhý, široký a krátkozraký. Tyhle dvě hry mám asi nejraději. 3) Nejvíc mi v hlavě utkvěly dva, a to "Není to pocestný? Je to pocestný!" a "Já bych si s dovolením vzal".