Francouzsko-švýcarská společnost chce ovládnout světový trh s kaviárem

Za konzervu kaviáru společnosti Caviar House zaplatíte 375 eur, v přepočtu asi 10 500 korun
Francouzsko-švýcarská farma produkující kaviár z jeseterů chce expandovat za hranice Evropské unie. Nahrává jí totiž fakt, že Spojené národy zmrazily export kaviáru z Ruska, kde se získává lovem divoce žijících a zároveň vážně ohrožených jeseterů. Zákazníci se tedy zaměřují na kaviár pocházející z farem. Jeseteři jsou velmi starobylým druhem ryb, který obývá naši planetu. Devadesát procent druhů těchto šupinatců žije právě v Kaspickém moři, kde má produkce kaviáru staletí trvající tradici. "Příroda dělá dobré věci, ale geniální na lidstvu je to, že má možnost občas přírodu překonat," tvrdí Peter Rebeiz, předseda farmářské skupiny Caviar House and Prunier z Ženevy. V jihozápadní Francii ve městě Montpon-Menestrol pak na farmě produkuje pět tun kaviáru ročně. "S pomocí a radou ruských a íránský expertů jsme vytvořili nejlepší kaviár na celém světě," pyšní se Peter Rebeiz, jenž už plánuje stavbu dalších pěti farem v zemích Evropské unie. Zatímco dosud se konzervy společnosti Caviar House prodávaly především na letištích evropských měst, na konci roku budou mít premiéru rovněž v Dubaji. Příští rok pak chtějí učarovat také Moskvanům. Za konzervu vážící 125 gramů zaplatí zájemce 375 eur, v přepočtu tedy zhruba 10 500 korun.