Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak poznat opravdu dobrý chleba

Jak poznat opravdu dobrý chleba
 (Autor: Jindřich Mynařík, Miroslav Homola)
9. října 2006
11:30

Mnoho Čechů preferuje levné jídlo před kvalitním. Chleba není výjimkou! Jak ale poznat opravdu kvalitní výrobek

Hlavně levně! To je dnes heslo většiny Čechů, kteří přicházejí do supermarketů nakupovat jídlo. A chleba není výjimkou. Jaká je vlastně kvalita našeho "božího daru"? Podle odborníků určitě není vyloženě špatný nebo zdravotně závadný. Státní zemědělská a potravinářská inspekce od ledna zkontrolovala 200 vzorků všech druhů na trhu a nevyhovělo jich jen 28. Problémem levných chlebů je především to, že už se nevyrábějí klasickou metodou ze žitné mouky a kvásku. Tato výroba je totiž příliš drahá. "Já si myslím, že se konzumní chléb u nás v běhu let opravdu změnil. Především se hodně snížil podíl žitné mouky," vysvětluje Karel Hamr, inspektor ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. "Levný chléb je prostě jiný než dřív. Problémem pro pekaře je, že ceny energie i všech dalších surovin stále rostou. Ale výsledný chléb by podle představ obchodníků měl být dodáván stále za stejnou nebo nejlépe nižší cenu." Hypermarkety tlačí ceny dolů Slova Karla Hamra potvrzuje Jana Matoušková ze společnosti Tesco. "Cena je pro naše zákazníky při nákupu rozhodující. Denně kontrolujeme ceny více než sedmdesáti nejoblíbenějších výrobků každodenní spotřeby a upravujeme je u nich tak, aby byly nižší než ceny konkurenční. Do programu "Nejnižší ceny ve městě" je zahrnut rovněž chléb. V nadcházejících měsících ho zdražovat nebudeme."


Mohu dnes ještě sehnat klasický bochník? "Původní kvasový chléb ze žitného kvasu vyrábí bohudík pořád mnoho menších pekáren, i když jeho výroba je náročná na čas, peníze i prostor," popisuje Karel Hamr. Takový bochník by vám měl vydržet chutný a měkký tři dny i více. V levném chlebu (například konzumní Šumavě) převažuje mouka pšeničná, místo kvasu obsahuje instantní nebo tekuté zlepšující směsky. Kam pro kvalitu? Karel Hamr odpovídá: "Navštivte krámek řemeslného pekaře, který nabízí zboží přímo z pekárny za prodejnou. Doufejme, že prodej levného chleba ve velkém nám tuto možnost nevezme. Je jen na nás, jak se jako zákazníci zachováme!" Na co si dát pozor? * Hlavním pravidlem je čistota prodejny. Pečivo by také nesmí ležet v bednách na zemi. Chleba musí být pravidelně formovaný, klenutý. Povrch by měl být čistý, kůrka zlatohnědé barvy, bez obnažené střídky. Ta by měla být dobře propečená, pórovitá, pružná. * Chleba můžete reklamovat. Je dobré vzít si proto účtenku. "Pokud najdete v chlebu cizí předmět, upozorněte prodejce a potravinářskou inspekci," dodává Pavla Burešová ze Státní potravinářské inspekce. * Nevěřte vždy sloganu v hypermarketech "Zde pečeme chleba z vlastní pekárny." Může jít o chleba, který je na místo převezen zmrazený a na chvíli "šoupnut" do pece. * Také orosený chléb balený v igelitu byste neměli kupovat. Jedná se o výrobek, který byl zabalený ještě teplý a může se rychleji kazit a plesnivět. * Koupený chleba skladujte zabalený do čisté utěrky v chlebníku.
Co najdete na trhu * Žitný - obsahuje nejméně 90 procent žitné mouky * Pšeničný - obsahuje nejméně 90 procent pšeničné mouky * Pšeničnožitný - obsahuje víc než 50 procent pšeničné a víc než 10 procent žitné mouky * Žitnopšeničný - obsahuje víc než 50 procent žitné mouky a víc než 10 procent pšeničné mouky * Vícezrnný - v těstu jsou i jiné obilniny. Například semena či luštěniny * Celozrnný - obsahuje nejméně 80 procent celozrnných mouk * Speciály - kromě žitné a pšeničné mouky obsahují i klíčky, olivy, česnek, brambory, škvarky Zdroj: SZPI