Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co se nevešlo do Guinnessovky

Autor: Jana Chmelíková - 
4. dubna 2010
05:00

Stejně jako každý rok i pro letopočet 2010 byla vydána Guinnessova kniha rekordů. A nebyla jen tak ledajaká – jde totiž dokonce o rekordy celého desetiletí. Kniha je ale omezena počtem stránek, a tak není divu, že se do ní prostě všechno nevešlo. Nedělní Blesk vám proto přináší pár tipů na rekordy, o kterých se v knize nedočtete.

Nejtěžší muž

V lednu 2006 oznámil Mexičan Manuel Uribe Garza, že hodlá zhubnout. Vážil tehdy neuvěřitelných 560 kilogramů a s pomocí lékařů skutečně hubnout začal. V březnu 2007 už vážil 381 kilogramů, o rok později už 299,3 kilogramu. Manuel je od roku 2002 připoutaný na lůžko, sám se nemůže postavit na nohy. V říjnu 2008 se ale oženil s přítelkyní Claudií Solisovou a stále pracuje na tom, aby se svého zápisu v Guinnessově knize rekordůzbavil.

Na veslici přes Atlantik

Už od čtrnácti let chtěl Oliver Hicks z Velké Británie přeplout Atlantik na veslici. Deset let trénoval, zdolal několik těžkých závodů včetně Yukonské kánoe, která má přes sedm set kilometrů. Na sólovou plavbu se vydal z Atlantic Higlands v New Jersey 25. května 2005. Bylo mu 23 let a 175 dní.

Setkal se ale s těžkou nepřízní počasí, a kdyby nepotkal fregatu Královského námořnictva HMS Cumberland, musel by na konci srpna pokus ukončit. Fregata mu pomohla doplnit zásoby. St. Mary v souostroví Scilly ve Velké Británii dosáhl 28. září 2005. Dosáhl tak rekordu prvního člověka, který sám na veslici od západu na východ přeplul Atlantik, a stal se nejmladší osobou, která Atlantik na veslici přeplula sama.

Oliver Hicks zdolal ve svých třiadvaceti letech Atlantik na veslici Oliver Hicks zdolal ve svých třiadvaceti letech Atlantik na veslici | (c) Isifa.com a archiv Guinnesovy knihy rekordů

Věž v Pise není nejšikmější

Zatímco šikmá věž v Pise měla ještě v roce 2000 primát se sklonem 5,5 stupně, stavební technici ji zpevnili a teď se naklání jen v úhlu 3,97 stupně. Světový primát pro nejšikmější věž si tak nese zvonice protestantského kostela v Suurhusenu v Německu, která se naklání v úhlu 5,1939 stupně. Tento sklon byl naměřen 17. ledna 2007. Zvonice pochází zhruba z roku 1450 a byla postavena z dubového dřeva na mokřinatém podloží. Dřevo ale ztrouchnivělo a v průběhu 19. století se věž naklonila.

Málokdo ví, že nejšikmější věž není ta v Pise, ale v Suurhusenu Málokdo ví, že nejšikmější věž není ta v Pise, ale v Suurhusenu | (c) Isifa.com a archiv Guinnesovy knihy rekordů

Největší sbírka cedulek Nerušit

Švýcarský účetní a kontrolor Jean Francois Vernetti je vlastníkem největší sbírky cedulek Nerušit. Sbírá je od roku 1985, kdy si v hotelu v anglickém Sheffi eldu na jedné takové všiml gramatické chyby. Oblíbenou cedulkou je jedna ve tvaru motýlku a pak cedulka z havajského hotelu, která je vyrobena z korýše. „Je to dobrý způsob, jak si zapamatovat, kde jste byli,“ směje se. Poprvé se v Guinnessovce objevil roku 2003 s informací, že k 8. únoru 2002 jich měl 1750. V současnosti jich má kolem deseti tisíc ze 189 zemí světa.

 

Sbírka cedulek Nerušit! čítá na deset tisíc kousků Sbírka cedulek Nerušit! čítá na deset tisíc kousků | (c) Isifa.com a archiv Guinnesovy knihy rekordů

Nejdelší jazyk světa

Devět centimetrů a osm milimetrů. Přesně tolik měří od rtů ke špičce nejdelší změřený jazyk svět a pyšní se jím Brit Stephen Taylor. Zajímavé je, že do Guinnessovy knihy rekordů původně byl zapsán s o několik milimetrů kratším jazykem. „Docela mě to šokovalo. Vždyť se říká, že jazyk v dospělosti přece už neroste. Ten můj je zřejmě výjimka,“ kroutí hlavou Stephen. „Díky jazyku jsem ulovil svou snoubenku Rachel Evans,“ usmívá se rekordman. Jeho přítelkyně k tomu dodává: „Když jsem Stephena viděla poprvé, překvapilo mě, jak má dlouhý jazyk. Ještě než jsme spolu začali chodit, mě často bavil tím, že mi s ním ukazoval různé kousky,“ pochvaluje si i Rachel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi