Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zvířata na sněhu: Jak v zoo zvládají zimu?

Autor: rap - 
31. ledna 2010
07:00

V rodné krajině, ať už je to Afrika nebo jižní Amerika, mají pořád léto. Teploty někdy vyšší než 40 st. Celsia, v tropech navíc horké a lepkavé vlhko. Po sněhu ani památky.

Poprvé ho exotická zvířata spatřila mnohdy až v českých zoologických zahradách. A musela si zvykat i ta, která se u nás narodila. Geneticky totiž nejsou na zimu »naprogramována«, jejich aklimatizace si často vyžádá dlouhá léta. Přesto si většina exotů sníh oblíbila. A dovede se na něm vyřádit.

Koulování choboty

Koulování choboty Koulování choboty | pro Blesk - archivy zoologických zahrad

Patnáctileté samice slona afrického Kálí a Zola přijely do zoo ve Zlíně v dubnu 2003. Sněhu se bály, nechtěly ze svého pavilonu ven. Třetí slonici Ulu (na snímku chybí) proto ty dvě spojenými silami vystrčily ven a čekaly, co s ní ta neznámá hmota udělá. Teď sníh vyhledávají a svými choboty se dokážou i koulovat. Venku jsou v zimě dvě hodiny denně a ošetřovatelé pro jistotu mažou jejich uši vazelínou – aby jim nenamrzly.

Šlofík v závěji

Šlofíj v závěji Šlofíj v závěji | pro Blesk - archivy zoologických zahrad

Vlk hřívnatý z liberecké zoo je domovem v pampách jižní Ameriky a sníh poznal až u nás. Zvykl si tak dokonale, že si v závěji čas od času i schrupne.

Žirafí sněhová rozhledna

Žirafí sněhová rozhledna Žirafí sněhová rozhledna | pro Blesk - archivy zoologických zahrad

V olomoucké zoo Na Svatém kopečku mají celkem dvanáct žiraf Rotschildových. V zimě chodí na každodenní pravidelné procházky na sníh všechny – až na lednové mládě Kaylu, ta je s matkou v pavilonu. Žirafy ale špatně hospodaří s energií, a tak jsou venku jen krátce, jinak by mohly dostat i zápal plic.

Bílé kočkování

Bílé kočkování Bílé kočkování | pro Blesk - archivy zoologických zahrad

Mezi mimořádně vzácné a teplomilné exoty ostravské zoo patří pět levhartů cejlonských. Mladá samička Alexis (na snímku) se spolu se svojí sestrou Aylin narodila v červenci roku 2008 a sněhu ani zimy se nebojí.

Růžové krky v mrazu

Růžové krky v mrazu Růžové krky v mrazu | pro Blesk - archivy zoologických zahrad

Plameňáci v Plzni problém se sněhem nemají. Zima jim rozhodně není, v Plzni je chovají už pětatřicet let a dlouhonozí ptáci si na sníh dokonale zvykli.

V černobílé kombinéze

V černibílé kombinéze V černibílé kombinéze | pro Blesk - archivy zoologických zahrad

Zebry Chapmanovy z hodonínské zoo sníh a mráz přece jen trochu studí, proto jsou ve výběhu jen pár desítek minut. V zimě patří k nejdekorativnějším  zvířatům v zahradě, díky sněhovému bílému prostředí vynikne každý jejich černý pruh. Teploty pod nulou jejich hřívy vyrovnaly do krásných hřebenů, asi jako když člověk dostane v mrazu »husí kůži«.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi