Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V petřínské hvězdárně je vystaven kámen z Měsíce

Autor: ČTK, brum - 
21. července 2009
20:15

Ve Štefánikově hvězdárně na pražském Petříně je od úterního odpoledne vystaven vzorek horniny, který z Měsíce dovezli před 40 lety američtí astronauti z Apolla 11. Je spolu s měsíčními meteority a modelem vesmírné lodi součástí výstavy Návrat na Měsíc.

Tehdejšímu Československu ho věnoval prezident Richard Nixon, řekl na tiskové konferenci vedoucí hvězdárny Jakub Rozehnal.

Vzorek váží podle Rozehnala asi pět setin gramu a je zalit v akrylátovém skle. Součástí daru je také československá vlaječka, kterou kosmická loď dovezla na Měsíc a zpět. Exkluzivní exponát je chráněný bezpečnostním systémem.



Američané podobné vzorky měsíční horniny v roce 1969 rozdali 135 zemím světa, které před čtyřiceti lety uznávali. Za tu dobu se ale drtivá většina vzorků ztratila a podle oficiálního seznamu americké vesmírné agentury NASA je známo umístění pouze 12 z nich. Ztratil se podle ředitele Hvězdárny a planetária Praha Marcela Grüna i československý vzorek. Počátkem 90. let se ale našel při úklidu spolu s archivními dokumenty týkajícími se vesmírného výzkumu. Majitelem vzorku je nyní Vojenský historický ústav.

Vzorky byly v některých zemích podle Rozehnala ukradeny, například z muzea na Maltě a z prezidentského paláce středoamerické země Hondurasu. Honduraský vzorek se zloděj pokoušel prodat v USA za miliony dolarů, byl ale dopaden. Vzorek, který Američané věnovali Rumunsku, byl zase vydražen spolu s ostatními osobními věcmi diktátorského prezidenta Nicolae Ceaušeska, který byl po revoluci popraven. Podle Rozehnala ale Američané i vzorek věnovaný Československu stále vedou jako ztracený.

Vzorky věnované Američany mají podle Rozehnala spíše symbolický význam. K vědeckému zkoumání totiž není problém zapůjčit horniny z NASA, kde jsou uloženy v inertním argonovém mikroklimatu. Apollo 11 jich přivezla 21,7 kilogramuc.

Vůbec prvním Čechem, který měl přístup k měsíčním horninám, byl geolog a znalec meteoritů Petr Jakeš. Účastnil se totiž před 40 lety v NASA výzkumu hornin, které z nejbližšího vesmírného souseda Země přivezli astronauti.

Vzácné jsou na výstavě také meteority, které z Měsíce do vesmíru vyrazil náraz asteroidu a ony pak dopadly na Zemi. Celkem se nalezlo 64 měsíčních meteoritů, uvedl astronom Jakub Haloda. Nejvzácnější jsou podle něj ale ty, které pocházejí z takzvaných měsíčních moří, což jsou i pouhým okem viditelné tmavé skvrny. Protože takových meteoritů se nalezlo pouze deset, jejich cena se pohybuje ve statisících korun za gram, uvedl.

Měsíční meteority a vzorek měsíční horniny dovezené vesmírnou lodí Apollo 11 tvoří podle Rozehnala jedinečný celek, který se vystavuje v České republice nyní poprvé. Výstava bude otevřena do 23. srpna. Jejím vhodným doplňkem je pořad Měsíc - sen a skutečnost, který bude hvězdárna uvádět každý den od 16:00. Od 28. července do 6. srpna je do programu zařazeno rovněž pozorování Měsíce hvězdářskými teleskopy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi