Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kaktusy pěstuje na půlce fotbalového hřiště

Autor: žig - 
16. června 2009
06:03

Sbírkou kaktusů, jakou má rodina Dubnových z Jasenné na Náchodsku, se může asi pochlubit málokdo. Kaktusaření tak propadli, že nyní pěstují tisíce těchto pichlavých rostlin.

Ve sklenících a fóliovnících kaktusy zabírají plochu přes 2500 metrů čtverečních, což je téměř polovina fotbalového hřiště. Tento koníček se navíc v rodině dědí, takže kaktusy budou u nich dále přibývat.

Kaktusařit začal už v dětství Miloš Duben (63). Ve čtrnácti si koupil první kaktus, a pak už to šlo jako po másle. Na svůj koníček nezanevřel ani poté, co se oženil a veškeré peníze musely jít hlavně do zařizování domu.

„Raději přestal na pět měsíců kouřit, aby měl peníze bokem na kaktusy,“ prozradil na vášnivého kaktusáře jeho syn Tomáš (36). Ten po něm zálibě v pěstování bodlinatých rostlin propadl už jako desetiletý a vyučil se proto stejně jako jeho tatínek na zahradníka a pěstováním kaktusů se začal i živit.

Svůj koníček také úspěšně předává své téměř tříleté dceři Natálce. „Z té bychom ale radši měli zahradní architektku,“ přál by si Natálčin dědeček.

machni ( 17. června 2009 18:16 )

je faktišroztomilá ta natálka bo jak se vlastně menuje

Zobrazit celou diskusi