Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Klinika v USA nabízí speciální službu: Děti šité na míru

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: hnz - 
5. března 2009
14:10

VIDEO: Chcete, aby vaše dítě mělo modré nebo černé oči? Vlasy blond nebo kaštanové? Další vědecký kousek směřuje z říše sci-fi do reality.

Americká klinika nabízí budoucím rodičům možnost zvolit si kromě pohlaví i barvu očí či vlasů. Takový potomek "šitý na míru" se má narodit už příští rok. Ne všichni jsou tím ale nadšení.

Možnost volby nabídla klinika Fertility Institutes v Los Angeles. Metoda spočívá v tom, že lékaři otestují buňku z čerstvého embrya a do dělohy vloží zárodek s požadovanými genetickými vlastnostmi. Zbývající embrya zničí.

Podle šéfa kliniky Jeffa Steinberga se této služby může využít z kosmetických i zdravotních důvodů. Jeden pár může chtít potomka s tmavší barvou pleti, aby byl lépe chráněný před rakovinou kůže, jiný může chtít plavovlasého chlapečka s modrýma očima.

Neřekl bych, že je to nebezpečná cesta. Je to spíše cesta zatím neprobádaná," prohlásil Steinberg.

Tato metoda však pobouřila mnoho Steinbergových kolegů. Podle nich nabízená služba odvede pozornost od možnosti využívat stejnou technologii na ochranu před dědičnými chorobami. Britská expertka Gillian Lockwood pochybuje o morálním právu na takovéto využití vědy. Varovala, že se takto z dětí stává "zboží, které se kupuje z police".

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi