Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejvlivnější ženy světa

Angelina Merkel
Angelina Merkel  (Autor: Forbes)
Autor: Mary Ellen Egan and Chana R. Schoenberger - 
28. srpna 2008
18:00

Magazín Forbes přináší žebříček nejvlivnějších žen. Tou nejmocnější je německá kancléřka Angela Merkel. A které další ženy hýbou světem?

Mary Ellen Egan and Chana R. Schoenberger 27.8. 2008

Forbes.com Forbes.com | Archiv

Dobrá zpráva pro ženy: Náš žebříček, který přinášíme již 5. rok, představuje ženy, jež letos vytlačily muže z předních pozic. Patří sem Lynn Laverty Elsenhans (na 39. místě), nová ředitelka firmy Sunoco; Gail Kelly (místo 11.), která řídí australskou banku Westpac; a Jane Mendillo (pozice 42), jež byla právě povolána do vedení nadace harvardské university, která oplývá jměním 35 miliard $.

Celosvětově ženy tohoto žebříčku ovládaly jmění v hodnotě 26 bilionů dolarů.

Nejasný stav světové ekonomiky však udržuje mnoho ze světových nejmocnějších žen ve stejně nejisté pozici jako jejich mužské vrstevníky. Ekonomické utrpení letos prožily Patricia Russo, která čelí problémům v Alcatel Lucent (viz.) a Zoe Cruz, dřívější prezidentka firmy Morgan Stanley (viz.). Ostatní vysoce postavené ženy mohou být také v ohrožení.

Zatímco samostatné ženské vůdkyně šplhají vzhůru, ženy ve skupině vytvářejí pouze mírné zisky. Ženy představovaly deset let zhruba 46% americké pracovní síly, ale pouze 15% obsadilo přední pozice společností; méně než 3% největších společností má podle výzkumu neziskového Catalystu ženu jako výkonného ředitele.

V obrazech: Nejvlivnější ženy světa

V obrazech: Nejpodnikavější modelky

V obrazech: Světové miliardářky

V obrazech: Nejvíce vydělávající modelky světa

V obrazech: Manželky miliardářů

V obrazech: Nejmladší světové miliardářky

V obrazech: Evropské miliardářky

Nejmocnější žena světa, německá kancléřka Angela Merkel, vede žebříček již třetí rok, protože představuje do čela demokraticky zvolenou ženou. Sheila Bair, předsedkyně americké Federální společnosti pro pojištění vkladů, je poprvé na 2. místě. Snaží se zahnat paniku uprostřed americké úvěrové krize.

Indra Nooyi z PepsiCo na místě 3. (viz. ) je nejvýše postavenou obchodnicí, mezinárodně rozšiřuje giganta s jídlem a nápojemi. Je to reakce na pokles preference sody a chipsů u Američanů.

Čtvrtá Angela Braly, ředitelka velké zdravotní pojišťovny WellPoint (viz.), trpěla neúspěchem letos na jaře, když klesající revise u finančních předpovědí způsobily akciový propad, spor s investorem a rozhněvané zaměstnance.

Cynthia Carroll na místě 5. vede těžební kolos Anglo American a chce dosáhnout bohatství na trhu se surovinami. Šéfka společnosti Kraft (viz.), šestá Irene Rosenfeld, během druhého roku svého působení ve společnosti pomalu vylepšuje výrobu sýrů mac 'n. Nový sýr Oreo se stal velkým hitem v Číně.

V posledních měsících svého volebního období americká ministryně zahraničí Condoleezza Rice (na 7. místě) čelí několika diplomatickým konfliktům: nestabilní Pákistán, agresivní Rusko a dlouhodobě ožehavá otázka míru na Středním Východě. Osmá Ho Ching, ředitelka singapurského nejvyššího fondu Temasek Holdings, hýbe s většinou státních peněz v zahraničí a teď vlastní 15% společnosti Merrill Lynch (viz.)

Ve Francii se zabývá únikem radioaktivního materiálu ze dvou jaderných elektráren, ke kterým došlo v létě, ředitelka společnosti Areva Anne Lauvergeon (na místě 9.) Francie ale dokonce oznámila, že bude budovat elektrárny další. Desátá Anne Mulcahy zdvojnásobila výzkumy a rozvoj se zaměřením na barevný tisk a ekologické technologie.

Na seznamu je 54 obchodních manažerek a 23 političek. Zbytek tvoří mediální osobnosti a hlavy některých neziskových organizací. Třetina je v žebříčku poprvé. Odpovídají tomu nejen ženy na předních pozicích, jako je Laura Desmond ze Starcom MediaVest na místě 55 nebo 99. Pamela Nicholson z Enterprise, ale i zvětšující se celosvětový podíl žen na seznamu, mnoho z nich již působí mimo Spojené státy.

Téměř jedna polovina žen, která na žebříček dosáhla, působí mimo USA. Reprezentovanými zeměmi jsou Velká Británie (5 žen), Čína (4), Francie, Indie a Nizozemsko (3 ženy). Maroko v něm má tento rok svou první zástupkyni: 29. Hynd Bouhia, generální ředitelku Casablanca Stock Exchange.

Kandidátky do našeho seznamu jsou mezinárodně známé ženy, stojí na vrcholku svých oborů: výkonné ředitelky a jejich nejvyšší zástupkyně, volené úřednice, předsedkyně neziskových organizací. Nemusí být bohaté, ale musí mít významný vliv. Letos se do žebříčku dostala i architektka, válečná dopisovatelka a několik ředitelek nadací.

Míru vlivu jsme posuzovali jako složeninu tzv. veřejného profilu – spočítali jsme četnost mediálního výskytu osoby a její finanční vliv. Letos např. byla nejvíce mediálně sledovanou ženou senátorka Hillary Clinton na 28. příčce. Média se jí věnovala kvůli její nepodařené účasti ve stranických primárkách.

Nejdůležitějšími kritérii výběru byly kariéra, ekonomický vliv a zájem médií. Výkonná ředitelka získává příjmy z obchodu. Zatímco vítěz Nobelovy ceny obdrží peníze za umístění, předsedkyně spojené agentury vytvoří organizační rozpočet. Hrubě jsme upravili dolarové schéma, abychom porovnali odlišné finanční oblasti. Například příjmy společnosti a výkonný dohled mají stejnou úroveň jako hrubý domácí produkt země, připsaný premiérovi.