Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší ´pijani´ Evropy

Fotografie
Forbes.com  (Autor: internal)
Autor: Vidya Ram - 
15. srpna 2008
17:45

Které státy jsou největšími ´pijany´ Evropy, kde jsou nejpřísnější omezení a kde umírá nejvíce lidí na cirhózu jater? Nahlédněte do žebříčku magazínu Forbes.

Vidya Ram - 7.8.2008

Forbes.com Forbes.com | Archiv

Evropané v roce 2006 spotřebovali 79 miliard litrů alkoholu, to znamená 101.25 litrů alkoholu na osobu. Podle výzkumů mezinárodní poradenské společnosti pro víno a lihoviny činí ve Spojených státech toto schéma 98.7litru na osobu, zatímco v asijské pacifické oblasti pouze 22.1 litru.

Není divu, že Evropa je domovem největších světových pijanů. Ať vezmeme v potaz whisky ve Skotsku nebo víno ve Francii, má kontinent dlouhou a hluboce zakořeněnou alkoholovou tradici. Nicméně náš žebříček nejvíce pijících evropských národů přinesl udivující výsledky.

V obrazech: Největší ´pijani´ Evropy

V obrazech: Nejpřeplněnější evropská města

V obrazech: 10 nejlepších evropských měst pro život

V obrazech: Evropské superluxusní azyly

V obrazech: Nejpůsobivější evropské cesty

V obrazech: Světové země, kde se nejvíc kouří

Chorvatsko, balkánský národ u Jaderského moře, se umístil na prvním místě, zatímco Británie, kde obavy z přehnaného pití podnítily rychlé přípravy nové legislativy, skončila na 15. pozici. Francie a Švédsko se dokonce v první dvacítce neumístily.

Každou zemi jsme hodnotili podle celkové spotřeby alkoholu, legislativně ustavených zákazů konzumace alkoholu, chorob vzešlých z alkoholického nadužívání a podle toho, jak moc ustálené jsou v dané zemi zvyky v pití alkoholu, mezi které patří opilecké jízdy nebo pití alkoholu na veřejných místech.

Každé zemi byla určena pozice v jednotlivé skupině dat. Potom byly všechny výsledky dány dohromady a sestavilo se celkové skóre.

Ačkoli se Chorvatsko ve spotřebě alkoholu umístilo na 5. místě, posunují ho nebezpečné pijácké zvyky v této populaci a vysoká četnost úmrtí na cirhózu jater na první místo v našem žebříčku. Pokud vezmeme v úvahu pouze samotnou spotřebu alkoholu, je na prvním místě Česká republika. Maďaři trpí nejvyšším počtem úmrtí na cirhózu jater.

Evropa není pouze významný konzument alkoholu - produkce alkoholu hraje důležitou roli v ekonomice. Evropa je domovem některých největších světových alkoholových společností, jako je výrobce whisky Jameson Pernod Ricard a Diageo, společnosti, která stojí za značkami jako Smirnoff a Guiness. Podle zprávy Institutu studia alkoholu pro evropskou komisi (IAS), produkuje Evropa čtvrtinu světového alkoholu, pijácký průmysl zaměstnává kolem 750 tisíc lidí.

Spotřeba alkoholu však platí vysokou daň. Zjevné náklady na pití v Evropské unii, i pokud vezmeme v úvahu náklady na zdravotní následky a ztrátu pracovní produktivity, byly v roce 2003 odhadnuty na 125 miliard euro (197,3 miliard dolarů). Je to 1.3% HDP.

Téměř všech 15 nejvíce pijících národů je ve střední a východní Evropě. Chudoba a nevlídné klima obzvláště v oblasti Ruska zde má svůj podíl stejně jako tradice pití alkoholu.

"Kde je extrémní zima, není neobvyklé, že by lidé nepili celý den," tvrdí Val Smith, prezident mezinárodní poradenské společnosti pro víno a lihoviny, která data pro spotřebu alkoholu na osobu poskytla.

"Především v zemědělských oblastech farmáři často vyrábějí vlastní domácí nápoje z čehokoli od brambor po cukrovou řepu. Tak je alkohol velmi lehko dostupný a levný," dodává Smith. Proto je také těžké změřit absolutní spotřebu alkoholu naším schématem.

Po vlně alkoholových dýchánků, která se západní Evropou přehnala v polovině 90. let, Evropa vystřízlivěla. V důsledku většího blahobytu, vzdělání a profesionalizace pracovní síly se podle Bena Baumberga změnily návyky pití alkoholu. Baumberg je policejní a výzkumný úředník IAS, který je autorem zprávy Evropské komise. Např. láhev vína v době oběda se stala ve Francii a Itálii méně běžnou.

 

Metodologie

K sestavení žebříčku evropských zemí, ve kterých se nejvíc pije, jsme hodnotili 33 národů ve 4 sférách: ve spotřebě, směrnicích, rizikovosti návyků v pití alkoholu a zdravotních dopadech. Prvních 15 je zařazeno v naší klasifikaci.

Spotřeba: Evropské země byly hodnoceny od 1 do 33 na základě celkové spotřeby alkoholu v roce 2006, podle dat mezinárodní poradenské společnosti pro víno a lihoviny.

Směrnice: Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) ohledně dat o alkoholu v Evropě jsme dali každé zemi známku od 1 (nejméně omezující) do 9 (nejvíce omezující). V potaz jsme vzali legislativu, která ovlivňuje spotřebu alkoholu, včetně věkového omezení pro prodej alkoholu a otvírací dobu v barech.

Návyky v pití alkoholu: Použili jsme výsledky Světové zdravotnické organizace, které mluví o nebezpečném chování, které zahrnuje opilecké jízdy a pití na veřejných místech. Každá země dostala skóre od 1 do 4. 1 - nejméně nebezpečné, 4 - nejvíce.

Zdravotní dopad: Užili jsme data Globálního informačního systému o alkoholu a zdraví WHO a ohodnotili jsme země od 1 do 33 podle četnosti úmrtí na cirhózu, chorobu jater způsobenou alkoholismem, na 100 000 obyvatel.

Konečný výsledek: Všechny 4 faktory jsme na závěr sečetli. Spotřeba na osobu byla zmíněna pro větší přehlednost.

*Moldávie, Albánie a Kypr byly z měření vyloučeny, protože nebyla k dispozici jejich kompletní data.