Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Austrálie: Desetiletá kulturistka pobouřila odborníky

Ženská kulturistika
Ženská kulturistika  (Autor: alb - ilustrační foto)
Autor: ČTK - 
17. července 2008
10:44

Teprve desetiletá Australanka Maughan Wellamová, která se objevila na ženské kulturistické soutěži v Melbourne, vyvolala nadšení diváků, ale znepokojení u odborníků.

Odborníci varují, že posilování a snaha o vytvarování svalů v takhle raném věku může být škodlivé jak pro fyzické, tak psychické zdraví dětí.

Maughan dostala na soutěži All Female Natural Muscle & Fitness Classic svou vlastní kategorii, protože na běžně existující je příliš mladá. Organizátoři ale uvedli, že po jejím úspěchu budou zvažovat vytvoření nové kategorie pro dívky od deseti do sedmnácti let. "Byla naprosto fantastická. Stáhla břišní svaly a diváci šíleli," řekl novinářům organizátor soutěže Tony Lanciano. "Nikdy jsem nic takového neviděl."

Chtěla to zkusit jen pro legraci

Maughanina matka Michelle Wellhamová, která má čtyři další děti, na dceřině účasti v soutěži nevidí nic špatného. "Maughan to chtěla zkusit jen tak, pro legraci," říká. "Tak jsem zjistila, jestli to jde." Její dcera je podle ní fanatička fitnessu, běhá, dělá kliky a sklapovačky, ale činky nezvedá. "Myslím, že to by bylo velmi nezodpovědné," dodává matka.

Sama Maughan říká, že by chtěla jednou závodit na olympiádě, ale věnovat se chce spíš atletice než kulturistice. Soutěž prý byla legrace. "Nebyla jsem nervózní. Bylo to vzrušující," říká.

Je to škodlivé, varují odborníci

Prominentní sportovní lékař Peter Larkins říká, že nechat desetiletou dívku pózovat na kulturistické soutěži je předčasné. "Posilování v předpubertální věkové skupině není ani zdravé ani účinné. Tělo ještě nemá hormony odpovídající za vývoj svalů," varuje.