Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie našla okousaná těla haitských imigrantů

Žralok bílý, obávaný dravec oceánů
Žralok bílý, obávaný dravec oceánů  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
28. května 2008
08:16

Čtyři těla patřící patrně haitským imigrantům, kteří se chtěli dostat do Spojených států, našla policie ve žraloky zamořených vodách mezi Floridou a Bahamami.

Jedno z těl žraloci sežrali přímo před očima záchranářů a podle množství krve ve vodě je možné, že mrtvých mohlo být víc.

Těla v blízkosti osmimetrového, převráceného člunu našla v neděli posádka americké turistické lodi asi 21 kilometrů od bahamského pobřeží. Scéna prý vypadala jako z hororového filmu. "To, co vypadalo jako dvě nebo tři záchranné vesty zapletené do nějaké rybářské sítě, byla ve skutečnosti mrtvá těla," říká Laine Sheridan, který turistické plavby provozuje.

Šestadvacetiletý člen posádky Jonathan Rose skočil do vody a jedno z těl vytáhl, ale pak se musel vrátit na palubu, protože kolem začali kroužit žraloci tygří. S pomocí dalšího člena posádky, který žraloky odháněl, se Rose potopil do kabiny převrácené lodi a našel další dva mrtvé, dodal Sheridan.
Krátce poté už dorazili bahamští policisté a převzali záchrannou operaci. Pátrání po těch, kdo mohli přežít, ale v pondělí odvolali, protože už nebyla žádná naděje. Podle mluvčího bahamské policie Basila Rahminga se loď převrátila zřejmě v nepříznivém počasí.

Tisíce Haiťanů každý rok opouštějí svou zemi, která je nejchudší na amerických kontinentech, a na vratkých a přeplněných plavidlech se snaží dostat do Spojených států. Minulý měsíc zahynulo nejméně 20 haitských uprchlíků, když se jejich loď potopila cestou z bahamského Nassau na Floridu.