Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Psychiatr: Fritzl si hrál na Boha, ale vládne silou ďábla

Josef Fritzl: nejzrůdnější táta na světě
Josef Fritzl: nejzrůdnější táta na světě  (Autor: AP)
Autor: INT, star - 
13. května 2008
13:50

Experti zkoumají nitro Josefa Fritzla. Rozhodnou, zda je schopen čelit žalobě, nebo bude uznán psychicky nezpůsobilým.

Šílený otec Josef Fritzl měl chorobnou lásku k moci, potvrdili včera psychiatři.

Experti položili Fritzla na psychiatrické lůžko poprvé od chvíle, kdy byl před dvěma týdny zatčený. Věří tomu, že Fritzl, stejně jako několikanásobný vrah Harold Shipman, se vyžíval v tom, že si s lidskými životy hrál - jako by byl Bohem...

Psychiatr Christian Ludke říká: "Užíval si toho, že byl pánem nad životem i smrtí. Je personifikací obrovské síly zla - ďábla."

Doktor Ludke také řekl, že Fritzl byl citově zneužíván svojí matkou. "Proto sám zneužíval své děti," dodává Ludke.

"Měl choré představy. Nemohl se pomstít své matce, tak se soustředil na své vlastní děti," tvrdí expert. Fritzl je otcem sedmi dětí, které mu porodila jeho vlastní dcera Elisabeth (42). Tu věznil ve sklepě svého domu po 24 let.

Nyní je držen ve vězení St. Poelten, 60 kilometrů od jeho domu v rakouském Amstetten. Psychiatři musí nyní rozhodnout, zda je schopen čelit obžalobě nebo bude uznán jako psychicky nezpůsobilý.

Fritzlova dcera Elisabeth stále netrpělivě čeká na návštěvu své devatenáctileté dcery Kerstin. Ta je stále v kómatu. Lékaři jí však dávají určité naděje: "Selhání orgánů bylo stabilizováno, zatím však není vyhráno," dodávají jedním dechem.