Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Tři roky až doživotí za účast na nepokojích v Tibetu

Nepokoje v Tibetu
Nepokoje v Tibetu  (Autor: ČTK)
29. dubna 2008
16:48

Čínské soudy odsoudily 17 demonstrantů za účast na nepokojích v Tibetu. Tresty jsou tři roky až doživotí.

Ke třem rokům až doživotnímu vězení odsoudila čínská justice 17 lidí za účast na březnových nepokojích v Tibetu.

Informovala o tom dnes agentura Nová Čína.

Jde o první odsouzené v souvislosti s událostmi, při nichž podle čínské strany zahynulo 18 civilistů a policista. Z jejich smrti Peking obvinil tibetské demonstranty. Tibetské exilové zdroje ovšem hovoří o více než 150 osobách zabitých čínskými ozbrojenými složkami.

Rozsudky vynesl soud v tibetské metropoli Lhase, upřesnila agentura Nová Čína. Proces byl údajně veřejný a sledovat ho mohli "zástupci širokých mas ze všech částí společnosti". V minulých dnech státní televize hojně o procesu informovala a zveřejňovala i "projevy lítosti" souzených.

Březnové protesty byly nejdelší a nejsilnější za 57 let čínské nadvlády v himálajské oblasti. Čínský komunistický režim se kvůli nim stal terčem kritiky i s ohledem na to, že v srpnu pořádá olympijské hry.

Čínské úřady v pondělí opětovně otevřely první z buddhistických klášterů v Lhase, které byly uzavřeny po krvavých nepokojích. V komplexu Sera se "obnovila normální náboženská činnost". Předtím podstoupili mniši "školení", na nichž museli formálně odsuzovat tibetského duchovního vůdce dalajlamu, který žije v indickém exilu. Další kláštery se mají otevřít v nejbližší době.

Čína obvinila dalajlamu, že násilnosti organizoval, aby sabotoval blížící se olympijské hry v Pekingu a dosáhl nezávislého tibetského státu. Dalajlama tato obvinění vehementně popřel.

Po vlně zahraniční kritiky na adresu Číny nicméně Peking oznámil, že zmocněnci čínské vlády se setkají s dalajlamovým osobním zástupcem, aby jednali o situaci v Tibetu. Tibetský duchovní vůdce návrh jednání přijal, ale požadoval pouze "vážné rozhovory", a ne formální setkání určené k uklidnění mezinárodního společenství.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ťiang Jü dnes dalajlamu vyzvala, aby využil příležitosti dialogu k "přijetí konkrétních opatření", jež by ukončila násilné incidenty a snahy o sabotování her. Nebyla ale s to sdělit, kdy se setkání uskuteční. Řekla jen, že se dolaďují podrobnosti.