Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Leonardo da Vinci navrhl kabelku, italská firma na tom chce zbohatnout!

Autor: Jindřich Bíč, evakk - 
29. ledna 2012
10:00

Světoznámé značky kabelek Louis Vuitton, Prada nebo Gucci mají novou konkurenci. Je jí Leonardo da Vinci. Autor Mony Lisy, ale i slavný vynálezce z 16. století, který navrhl kromě vrtulníků i kabelku. Na trh ji přináší italský módní dům Gheraldini a vyrobeno bude pouze 99 kusů. Cena jednoho bude podle odhadů v řádu statisíců.

Da Vinciho skicu kabelky objevil v roce 1978 italský kunsthistorik Carlo Pedretti. Obrázek se zachoval v extrémně špatném stavu. Byl roztrhaný na malé kousky, které navíc poškodila vlhkost. Po rekonstrukci se jej podařilo kurátorům z muzea Museo Ideale Leonardo da Vinci ve Vinci dát dohromady.

Jmenuje se vzácnost

Dlouho této skice nebyla věnovaná větší pozornost. Až nyní. Designéři navrhli materiály a odborníci kontrolovali správnost historických postupů použitých při výrobě. Vznikla tak kabelka, která vypadá velice moderně a zároveň nadčasově. Da Vinci navíc vymyslel ojedinělý způsob zavírání, který byl v té době zcela unikátní. I proto dostala kabelka název La Pretiosa neboli Vzácnost. Samotný název napovídá, že nepůjde o levnou záležitost. Už teď si na ni ale jistě brousí zuby bohaté paničky.

Da Vinci kabelku nevynalezl

Da Vinci nebyl první, kdo vymyslel kabelku. Její předchůdci spadají až do starověkého Egypta. V hieroglyfech se píše o váčcích ze surové kůže nebo látky, které se nosily v ruce nebo bývaly připevněné k pasu a přenášely se v nich cennosti a mince. Tehdy ovšem byly kabelky výsadou mužů.

Redaktor Blesku v prodejně Louis Vuitton

Když je řeč o kabelkách, nemůžeme se nezmínit o firmě Louis Vuitton. Špičce v této oblasti. Vyrazil jsem tedy do jedné z jejich prodejen na Pařížské ulici v Praze. Přišel jsem tam v riflích z tržnice a ve svetru za 300 Kč. Přesto jsem nemusel ani otevírat dveře. Statný muž v obleku u vchodu se o to postaral, změřil si mě pohledem a slušně mě pozdravil. V obchodu bylo jen pár bohatě vypadajících lidí, a tak jsem požádal paní prodavačku, že bych rád kabelku pro svou přítelkyni. Řekla mi, že by bylo lepší ji kupovat s ní, ale já ji chtěl vybrat sám. Nabídla mi proto, abych se porozhlédl po obchodě, a když mě nějaká zaujme, tak ať dám vědět. Ve vitrínách jsem viděl kabelky za dvacet, třicet, padesát a 350 000 Kč. 350 000 Kč? Podíval jsem se na svůj svetr a raději šel domů.

matyldamatylda ( 29. ledna 2012 22:02 )

Takové kabelky se vozívaly z Bulharska za pár korun, tak kde je problém??? Také mám ráda tento styl.

bloto ( 29. ledna 2012 17:55 )

to mně poser 350 hadru za kabelku svět je zkurveny

monikahans ( 29. ledna 2012 17:28 )

Hm, tak ta kabelka je krásná. Mám ráda tento styl.

Zobrazit celou diskusi