Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Sbohem a ámen: Berlusconi by mohl podat demisi už dnes večer!

Autor: evak, ČTK, mivrk - 
12. listopadu 2011
15:22

Pod italským premiérem Silvio Berlusconim se možná třese zem. Politik proslulý bunga bunga večírky, kam si zval na sexuální orgie spoustu mladých krásek, v sobotu večer zřejmě podá demisi.

Poslanecká sněmovna italského parlamentu má v sobotu schválit balík reformních zákonů, který už v pátek velkou většinou hlasů odsouhlasil Senát. Schválením reformy podmiňuje svou demisi dosavadní premiér Silvio Berlusconi, jehož vláda ztratila v úterý parlamentní většinu. Reformní plán naléhavě doporučovaný Evropskou unií má otevřít cestu pro strukturální změny italské ekonomiky postižené dluhovou krizí.

Očekávalo se, že hlasování v Poslanecké sněmovně projde hladce a Berlusconi by prezidentu Giorgiovi Napolitanovi mohl svou demisi podat už v sobotní podvečer. Jednání se ale zkomplikovala Dosavadnímu premiérovi Silviu Berlusconimu se totiž nedaří přesvědčit koaliční partnery v rámci formace Lid svobody, aby podpořili přechodnou vládu společně s nejsilnější opoziční Demokratickou stranou. Předáci PdL požadují, aby přechodná vláda byla nestranická a aby byli navrženi také alternativní kandidáti na její vedení kromě Montiho.

Montiho "vláda národní jednoty" by měla realizovat schválený program hlubokých reforem, které by měly zasáhnout italský důchodový systém, pracovní právo a celou státní správu. Ani úspěch reforem ale podle některých názorů nezaručí, že se důvěra investorů ve výkon italské ekonomiky automaticky vrátí.

rudyptak48 ( 12. listopadu 2011 17:08 )

Na jihu Evropy pomalu končí socialismus. SSSR a jeho satelity, alespoň na papíře, prohlašovaly také budování socialismu. Ve skutečnosti to byl feudalismus s armádou nevolníků. Západní Evropa, a zejména ta jižní část, v těch létech již v socialismu žila. Jenom s tím rozdílem, že každý nepracoval podle svých schopností, a "nebral" si jen podle svých potřeb, ale mnohdy o hodně víc. Jak je v dnešní době vidět, taky na to došla. Donekonečna se nad poměry a na dluh žít nedá, ať si mocipáni nazvou svůj režim jakkoliv... Je smutné, že na tento lehkomyslný a nezodpovědný přístup, doplatí právě východní část, která se stěží dostala z tvrdého ruského feudalismu.

Zobrazit celou diskusi