Smrtící nákaza se blíží k ČR: 300 nakažených v Německu

Smrtící epidemie vypukla těsně za hranicemi Česka. Více než 300 lidí se v Německu nakazilo životu nebezpečnou střevní bakterií, která vyvolává těžké a krvácivé průjmy a může způsobit selhání ledvin. Asi 40 napadených je ve velmi vážném stavu, na následky onemocnění pravděpodobně zemřely už dvě ženy. Úřadům se zatím nepodařilo objevit zdroj této nákazy, která se podle odborníků šíří neobyčejně rychle a agresivně.
Enterohemorhagická Eshcherichia Coli (EHEC) není v Německu žádnou neznámou. Ročně se jí nakazí zhruba 1000 lidí, převážně dětí do pěti let. Tentokrát však postihuje dospělé, a to hlavně ženy, pocházející ze severu Německa. První případy se objevily už i na západě země a v Berlíně.
Neobvyklá agresivita bakterie
Onemocnění má na svědomí také první oběti. Ve spolkové zemi Dolní Sasko zemřela v sobotu třiaosmdesátiletá žena, která byla od poloviny měsíce hospitalizována s krvácivými průjmy. Laboratorní testy u ní prokázaly infikaci EHEC, uvedla dnes agentura DPA. V Brémách v noci na dnešek umřela mladá pacientka se symptomy nákazy bakterií. Její přítomnost v těle ale musí testy teprve potvrdit.
Odborníky překvapilo zejména tak velké množství vážných případů ve velmi krátkém časovém období. Nákaza se totiž Německem šíří asi jen dva týdny. Podle předního experta na EHEC Helgeho Karche se možná jedná o novou, agresivnější variantu této bakterie, která může způsobovat dosud nezaznamenaná poškození střev.
"Mohlo by se jednat o kmen se zvláštními vlastnostmi původce," řekl ředitel Ústavu pro hygienu univerzitní kliniky v Münsteru dnešnímu vydání deníku Die Welt. Karcheho úvahy potvrzují i testy odebraných vzorků. Některé bakteriální kmeny byly podle DPA odolné vůči antibiotikům.
Nákaza se šíří jídlem
Úřady nyní intenzivně pátrají po zdroji nákazy a jejím šiřiteli. Tato jedovatá varianta prospěšné střevní bakterie Eshcherichia Coli se vyskytuje v žaludcích skotu a dalších hospodářských zvířat. Do oběhu se dostává prostřednictvím jejich masa, mléka nebo výkalů, které mohou znečistit vodu, ovoce či zeleninu.
Právě ji němečtí odborníci podezřívají, že by mohla nebezpečnou nákazu šířit, a vyzývají veřejnost, aby pečlivě omývala veškeré potraviny a dodržovala hygienu rukou. V syrovém mase ani mléce testy bakterii zatím neodhalily, přesto odborníci doporučují maso řádně tepelně upravovat.
Znojmačko,-u každého to probíhá jinak-můj přítel ji prodělal loni,flek neměl žádný po pijáku,ale byl znavený a bolely ho záda,po odebrání krve mu dok.zjistil prodělanou bolerku -záda byla v pořádku.Vyléčit to nejde,když je chronická a následky mohou být,jak píšeš
Záleží jak se s tím tvé tělo vyrovná.Takže to mám doma a jsem poučená...jinak jsi něco jako oočkovaná,proto ji už nemůžeš nikdy dostat....Takže když ti ji lékař zjistí,že jsi ji prodělala,tak se nedá ani přeléčit....byl jen 14 dní doma a nic neužíval...Jinak dík za napsání