Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Francie: Policie zatkla údajného šéfa teroristů z ETA

Autor: ČTK, hto - 
28. února 2010
11:04

Na severozápadě Francie byl v neděli zatčen údajný vojenský šéf ozbrojené separatistické organizace Euskadi Ta Askatasuna - Baskicko a jeho svoboda.

Při operaci vedené společně francouzskou a španělskou policií byli zatčeni Ibon Gogeascoechea Arronategui a další dvě osoby, z nichž jedna má údajně na svědomí dvě vraždy, k nimž se ETA v minulosti přihlásila. Jde o bývalého poslance za socialisty Isaiase Carraska zastřeleného před parlamentními volbami v roce 2008 a Uriu Mendizábala, baskického podnikatele zastřeleného v prosinci 2008.

ETA, považovaná Španělskem, Evropskou unií i Spojenými státy, má za více než 40 let boje na svědomí přes 800 lidských životů. Byla založena v roce 1959 za doby totalitního režimu generála Franca. Usiluje o samostaný baskický socialistický stát, který by se měl podle ní skládat ze španělských provincií Álava, Vizcaya, Guipúzcoa a Navarra a z francouzských provincií Labourd (podle Basků Lapurdi), Basse-Navarre (Behe-Nafarroa) a Soule (Zuberoa).

V posledních letech bylo již ve Francii kromě řadových aktivistů zatčeno i několik předáků ETA. Například v květnu 2008 tu byl zatčen údajný politický šéf organizace Thierry a v listopadu byl rovněž ve Francii zatčen vojenský vůdce organizace Txeroki.


Více o ETA:

Motto této organizace je "Bietan jarrai", což znamená "Držet se obou". Toto odkazuje na dva motivy v symbolu ETA - had (symbol tajnosti a vychytralosti), který se ovíjí kolem sekyry (symbol síly).

Organizace se snaží o:

* získání práva na vytvoření nezávislého Euskal Herria (Baskického státu)
* uznání obyvatel Baskicka jako jediných, kteří mohou o tomto kraji rozhodovat
* amnestii všem uvězněným členům organizace i členům v exilu
* respekt pro "výsledky demokratického procesu v Baskicku"
* absolutní mír poté, co budou všechny podmínky splněny

Zdroj: wikipedia.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi