Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Čína nesouhlasí se schůzkou dalajlámy s Obamou

Autor: hto, ČTK - 
6. února 2010
08:28

Čína vystoupila proti záměru amerického prezidenta Baracka Obamy sejít se do konce února s tibetským důchovním vůdcem dalajlamou.

Čína rezolutně odmítá plánovanou schůzku Obamy s dalajlamou ve Washingtonu. Za posledních 20 let se každý americký prezident s dalajlamou sešel.

"Čína rezolutně nesouhlasí s návštěvou dalajlamy v USA a rezolutně odmítá, aby se američtí představitelé s dalajlamou setkali," prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ma Čao-sü.

Peking je proti schůzce, protože podezřívá dalajlamu, že usiluje o nezávislost Tibetu na Číně. Ten to ale odmítá a tvrdí, že mu jde jen o rozsáhlou autonomii pro Tibet v rámci Číny.

Dalajlama žije v indickém exilu, kam musel emigrovat v roce 1959 po nezdařeném protičínském povstání v Tibetu. Spolu s ním v indické Dharamsále sídlí i exilová tibetská vláda.

mandat ( 6. února 2010 16:49 )

Svata pravda !!!!

mandat ( 6. února 2010 16:49 )

Je videt,ze propaganda proti Cine u Tebe zakotvila.Kdyz se ohanis dejepisem,tak se poradne podivej,co musela Cina za tech 6o let zvladnout!!!!

mandat ( 6. února 2010 16:47 )

je to pekny darebak.Utoci na Cinu,zamerne lze a hazi na cinany spinu.Snazil se take vyprovokovat na celem svete bojkot Olympiady v Pekinku. Mel by se zajimat o sve lidi v Tibetu.Sam si zije v palaci jak Maharadza a jeho lidi ziji v chudobe.To,ze jsou utiskovani Cinou neni zase pravda.Diky Cine tam maji skoly a zakladni zdravotnictvi.Ten Bandita pro sve lidi nic neudelal.Jen kritizuje ostatni ,ale sam se nepochlubi,co dela pro sve lidi.Navic se snazi podporovat absolutni zavislost nabozenskych fanatiku,kteri se napr. plazi 5km po zemi k jeho palaci.Je to hruza!!!!Cina ma spoustu problemu a kdyz se rozhodli dal jit socialistickou cestou,tak je to jejich vec.USA ma dost velky bordel ve sve zemi,ale strka nos temer vsude .Meli by si udelat poradek u sebe a pak diktovat a kontgrolovat druhe.

bosomfriend ( 6. února 2010 12:29 )

asi neznáš dějepis , že ano ?

smrk ( 6. února 2010 09:48 )

strejdo, jen aby nám ta zemička zvaná Čína jednou nedala ekonomicky tak na p.r.d.e.l., že si necháš přeoperovat oči našikmo - uvědom si, že zatím všechna demokracie podporovaná USA nakonec skončila bohatastvím pár lidí a zchudnutím většiny - tak dej ostatním pokoj......

Zobrazit celou diskusi