Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Slovenská ´partyzánština´: Policie dala muži do letadla výbušninu!

Autor: INT, pal, ČTK - 
6. ledna 2010
16:30

AKTUALIZOVÁNO: Slovenští agenti způsobili skandál nebývalého rozměru. Irská policie totiž v úterý zatkla Slováka (49), který do země přiletěl s výbušninou. 90gramovou nálož mu do batohu nastrčili policisté, kteří chtěli testovat, jestli ji odhalí letištní kontrola!

Trhavinu slovenská policie nastražila do zavazadel celkem osmi cestujících, kteří do irského Dublinu odletěli z letiště v Popradu. Sedm z nich skenery odhalily už na Slovensku, osmá nálož ale zůstala v batohu nic netušícího elektromechanika (49), který letěl do Irska za prací.

Český bezpečnostní expert a někdejší šéf vojenské zpravodajské služby Andor Šándor pokládá slovenskou akci za "partyzánštinu velkého kalibru". "Chci věřit, že to opravdu není běžná praktika, zavání to kombinací amatérismu a kovbojství," poznamenal dále Šándor. Slovenské bezpečnostní síly, které nechaly nic netušícího člověka odletět z Popradu s plastickou výbušninou v kufru do Dublinu, podle něj chybovaly hned několikrát.

Podle informací zahraničních serverů podobné prověrky provádějí i jiné země. V Česku však k takovéto situaci naštěstí dojít nemůže. "Česká policie při cvičeních využívá tzv. značkařů, neboli figurantů, kterými jsou vždy policisté. Pokud policie provádí cvičení s civilními osobami, obvykle jde o zaměstnance letiště, kteří jsou součástí modelové situace. Na reálných cestujících nikdy cvičení neprovádíme," sdělila Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Slovenský policista, jenž celé akci velel, údajně na osmého cestujícího s třaskavinou zapomněl a svou chybu si uvědomil, až když bylo letadlo na startu. I když pilot dostal vzápětí informaci o přítomnosti nálože na palubě, prohlásil, že se nejedná o zvýšené bezpečnostní riziko a odlétl!

Látka RDX (hexogen) je přitom tříštivá trhavina, která se mezi výbušninami řadí k nejsilnějším. Svou trhavou silou překonává i trinitrotoluen. Slováci, zbláznili jste se?!

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák už se druhé straně omluvil, irské ministerstvo vnitra však z incidentu zůstává v šoku. Děsí ho především fakt, že k události došlo již v sobotu a slovenská strana vše vysvětlila až v úterý, tedy s třídenním zpožděním. V úterý totiž nakonec irská policie muže v Dublinu zatkla během rozsáhlé akce, kdy evakuovala okolní domy a ulice, a po několika hodinách vyslýchání jí došlo, že muž o nebezpečné náloži nic neví.

Cas.sk otiskl vyjádření šéfa slovenské pohraniční a cizinecké policie Tibora Maka, podle něhož měla být výbušnina odhalena v Dublinu na letišti.

"Velmi nás mrzí, že dobrá snaha o prověrku bezpečnosti civilní letecké dopravy dopadla takto negativně," uvedl Mako. "Na incidentu mají podíl i bezpečnostní pracovníci dublinského letiště, kteří vzorek výbušniny nenašli ani při přesné identifikaci zavazadla. Přitom cestující na svá zavazadla na letišti čekali téměř hodinu."

Irské orgány však upozorňují na to, že prakticky žádné mezinárodní letiště na světě nekontroluje cestující, kteří do země přilétají. Předmětem stále pečlivějších kontrol jsou naopak pasažéři při odletu. Podle informací televize RTE chtějí irské ministerstvo spravedlnosti a zahraničních věcí dále celou kauzu řešit diplomatickou cestou.

Mako ve vyjádření pro Nový Čas zároveň uvedl, že k pochybení došlo v Popradu při zkoušce policejních psů. Příslušného psovoda, který při bezpečnostním testu na popradském letišti selhal, prý čeká disciplinární trest.

5 otázek: Co na zpackané akci nesedí?
Celý případ doprovází několik nejasností. Irská policie například tvrdí, že výbušnina mohla pozabíjet všechny pasažéry na palubě letadla, slovenská policie tuto možnost popírá. Kdo vlastně lže a jakých je pět největších otazníků celého maléru?

1. Byly ohroženy životy lidí?

Irská verze: Případ mohl skončit katastrofou. Kdyby trhavina vybuchla, způsobila by vážné škody a zabila by všechny lidi v letadle.

Slovenská verze: „Trhavina nemohla nikoho ohrozit, neznamenala žádné riziko pro letadlo,“ prohlásil šéf pohraniční a cizinecké policie Tibor Mako. „Chyběla jí rozbuška,“ dodal.

2. Kolik lidí dostalo nevědomky výbušninu?

Irská verze: Policisté při cvičení na popradském letišti vložili výbušninu do zavazadel osmi lidí. Kontrola jich odhalila sedm. Osmý vzorek zůstal v batohu Štefana Gondy.

Slovenská verze: „Vzorky byly jen dva – jedna pachová konzerva, druhý vzorek byl ostrý. Pes ho sice našel, ale policista ho zapomněl vzít,“ sdělil Mako.

3. Jaká byla hmotnost trhaviny?
Irská verze: Zahraniční média informovala o tom, že v dublinském bytě Slováka bylo nalezeno téměř 100 gramů nebezpečné trhaviny.

Slovenská verze: Slovenská policie hovoří o tom, že se v ostrém vzorku nacházelo 10 – 90 gramů výbušniny.

4. Kdy Slováci na problém upozornili?

Irská verze: Slovenská strana sice tvrdí, že už v sobotu dublinskému letišti poslala zprávu, irské letiště však trvá na tom, že to není pravda a že nic nedostalo. První informace o trhavině přišla prý až v úterý ráno.

Slovenská verze: Ředitelka Letiště Poprad-Tatry Ivana Herkeľová potvrdila, že ještě během letu informovali irskou stranu o trhavině na palubě. Zprávu byla odeslána ve 12:32. Letadlo vzlétlo ve 12:07. Letiště nemělo možnost zastavit jeho odlet.

5. Měli výbušninu zadržet Irové?

Irská verze: Dublinské letiště odmítá jakékoliv pochybení a poukazuje na to, že kontrola cestujících vstupujících na irské území byla na rozdíl od kontrol při odletu mimořádně neobvyklá.

Slovenská verze: Šéf pohraniční a cizinecké policie Mako na tiskové konferenci opakoval, že svůj podíl na nešťastné příhodě má také irská strana, která výbušninu při příletu Slováka do Dublinu nezachytila.

Takhle to bylo krok za krokem…
Sobota, 2. 1. 2009
Do zavazadel osmi lidí umísťují agenti trhaviny, aby otestovali bezpečnostní systém. Sedm z trhavin bylo odhaleno, osmá odletěla do Dublinu. Trhavinu nenalezli ani na irském letišti. Slovák si ji odnáší domů.

Pondělí, 4. 1. 2009
Letištní policie identifikovala pasažéra, který nedobrovolně přenesl 96 gramů vojenské výbušniny, a zkontaktovala ho v jeho dublinském bytě.

Úterý, 5. 1. 2009
10:00 – Slovenská police se spojila s kolegy na letišti v Dublinu a informovala je o své akci. Spustila se rozsáhlá bezpečnostní akce, na místo byli přivolaní také vojenští pyrotechnici.

10:55 – Armádní tým přichází do bytu Štefana Gondy (49). Uzavírají celou ulici, úřady, odklonili dopravu a všechny evakuovali.

12:00 – Armáda ohlásila konec poplachu poté, co pyrotechnici zjistili, že výbušnina nemá rozbušku. Trhavinu odnášejí na analýzu. Slovák je zatčen, vzat do vazby a podroben několikahodinovému výslechu.

13:00 – Irský ministr spravedlnosti Dermot Ahern si vyžádal podrobnou zprávu po tom, co dostal informace od armády. Tamní ministerstvo zahraničních věcí navázalo diplomatický kontakt se slovenskými úřady s cílem zjistit pozadí celého incidentu.

14:30 – Slovák je propuštěn bez obvinění poté, co irská policie zjistila, že o výbušnině skutečně neměl nejmenší tušení.

aladar ( 6. ledna 2010 23:28 )

z hraničnej policie pre totálni neschopnost byl pracovníkem kádrového odd. na nekde v Košicich odbočce hlavní správy pohraničné stráže... i po 89. Teďkom ukázal sve klalilty, je to nebezpečnej a ohrozujúci a možná celkom dobře placenej amatér. Mako odvozeno od prázdni makovice. Je videt, že se jedná o špičkovýho policajta ten je veřejne nebezpečnej

toksik ( 6. ledna 2010 19:14 )

Tolko veci sa uz v lietadlach previezlo, nikto nic nevedel a bolo dobre Vybusnina bola stabilna a bez rozbusky to nebolo nic viac iba kus plasteliny Nasi to mali radsej nechat tak, vybusninu odpisat ako pouzitu a bol by pokoj.. Nikto by na nic neprisiel.. Ved ked o tom vedel pilot, na letisku v Dubline ju nenasli a Irski policajti hoc vedeli ze chlapik je v tom nevinne na neho pripravili akciu ako keby bol clenom minimalne dvoch teroristickych organizacii )) Taka vseobecna neschopnost sa len tak nevidi.. Podla mna sa Iri boja ze ich zdrbu koli tomu ze ju nenasli aj ked o nej vedeli, tak to hraju tak ze na vine sme len my..Ale sami si za to mozme Navyse media typu Blesk a Novy cas..Media su Chuck Norris A ano.. My vsetci Slovaci sme sa zblaznili.. Kazdy z nas o tej trhavine vedel... ) Boze.. Aj Ty, Brutus.. Ten autor je vazne brzda )

1svk1 ( 6. ledna 2010 17:42 )

Oni to robia prave preto,aby si niekam aj doletel zdravy,ale to asi nepochopis.A co ma uz len toto spolocne s 89ym?Skoda slov...

hpner ( 6. ledna 2010 15:59 )

Blesku Plesku nepište polopravdy, podávejte kompletní informace please ,,nebo matete lidi zbytečně takhle

1svk1 ( 6. ledna 2010 14:22 )

Je to dobre,ze sa odhalili chyby v bezpecnosti cestujucich.A pilot vedel,ze je tam vybusnina,ale nebola tam rozbuska,takze sa nemohlo nic stat.Esteze tam nebol nejaky pako s bombou v trenkach,lebo by sa tazko vysvetlovalo,ze to nemohla vybuchnut nastrcena bomba.Ale ze ani Iri tu bombu nemohli najst je tiez velke zlyhanie,zvlast ked vedeli,ze tam vobec daka bomba je a mali aj popis ruksaku.A ten titulok-Slovaci sa zblaznili je hodny inteligencie autora.A robit podobne kusky s figurantami je uplne zbytocne a prd platne,lebo realitu to nikdy nenahradi.Takto to aspon budu brat vsetky bezpec.zlozky vazne a s plnou zodpovednostou.

Zobrazit celou diskusi